14 september 2017 

Heb jij een Magnesiumtekort?

Grote kans dat jij ook een magnesiumtekort hebt, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer dan 60% van de mensen in de westerse wereld tegenwoordig een tekort aan magnesium hebben, maar  hier zijn we ons meestal niet van bewust.

Elk orgaan in ons lichaam, en dan met name het hart, de spieren en de nieren, hebben namelijk het mineraal magnesium nodig.

Magnesium speelt een rol in meer dan 300 enzymatische processen en is naast zwavel het 4e meest voorkomende mineraal in ons lichaam.

Behalve een mineraal is magnesium ook een elektrolyt. Elektrolyten stellen ons de eerste plaats in staat om te leven als elektrisch geladen wezens. Ze zijn verantwoordelijk voor alle elektrische activiteit (het geleidingsvermogen van de hersenen) in het lichaam.

Zonder elektrolyten zoals magnesium, kunnen spieren niet werken, het hart niet kloppen, je hersenen geen signalen ontvangen.

De belangrijkste functie van magnesium is dat het de enzymen in het lichaam activeert, waaronder enzymen betrokken bij DNA synthese.

Verder zorgt Magnesium oa voor:

 • de energiestofwisseling in het lichaam en de overdracht van zenuwprikkels
 • de regulering van het calcium, koper, zink, kalium en vitamine D- gehalte van het lichaam.
 • de productie van eiwitten en samen met calcium voor een goede botopbouw, groei en ontwikkeling.
 • het belangrijke evenwicht in het lichaam tussen spanning en ontspanning ism met Calcium. Magnesium is namelijk een echt antistress-mineraal, het heeft een kalmerende werking en ontspant de spieren en bloedvaten, terwijl calcium de spieren aanspant.
 • De regulering van het hartritme en de bloeddruk.
 • De ontspanning van de spieren, maar ook van der hersenen waardoor je bijvoorbeeld goed kunt slapen.
 • De bescherming tegen zware metalen en chemische stoffen in het lichaam.

Door een tekort aan magnesium gaan we langzaam dood, krijgen steeds meer pijn en gaan ons van dag tot dag, van jaar tot jaar slechter voelen.


Symptomen van een tekort aan Magnesium

Bijna iedereen lijdt aan symptomen van magnesiumtekort, alleen realiseren we ons dat niet…

De symptomen zijn echter nogal algemeen van aard, waardoor ze voortdurend aan het oog ontsnappen!

Er zijn vele symptomen die kunnen duiden op een tekort aan dit mineraal, wanneer je de symptomen herkent betekent dit uiteraard niet direct dat je een tekort hebt, maar de kans is zeker aanwezig.

Symptomen die op een tekort kunnen wijzen zijn: Angst, Angststoornissen, zoals OCD (dwangneurose), Agressie, ADHD, Allergie, Bloeddruk (te hoog of te laag), Chronische pijn in de rug, Constipatie, Depressie, Duizeligheid, Epileptische aanvallen, Fobieën, Futloosheid, Gedragsstoornissen, Hoofdpijn, Hartritmestoornissen/Hartkloppingen, Hyperventilatie, Lethargie, Maagkrampen, Moeite met concentratie, Moeite om op woorden te komen, Migraine, Nervositeit, Onrust, Overgevoeligheid voor lawaai en fel licht, Oorsuizen, Ooglidtrillingen, Pijn, Prikkelbaar, PMS, Restless legs, Regelmatig de hik hebben, Slapeloosheid, Slaapstoornissen, Spierkrampen, Spierpijn, Spanning, Spastische darm, Snel geïrriteerd zijn, Tendinitis (peesontsteking), Tics, Uitputtingsverschijnselen, Verstijfde spieren, Verminderd geheugen/denken, Vermoeidheid, Woede, Wazig werkende hersenen, Wakker schrikken omdat je denkt dat je valt

 Je kunt ook een extra grote behoefte hebben aan chocolade, gezien er magnesium in cacao zit. Al kan dat ook andere redenen hebben. 🙂

Alles wat je gespannen en strak maakt kan mogelijk te wijten zijn aan magnesiumtekort. Als je niet kunt ontspannen of niet kunt stoppen – denk aan magnesium!

Ernstige gezondheidsproblemen kunnen gekoppeld worden aan Magnesium. De meeste mensen met ELKE chronische ziekte of gezondheidsproblemen zijn enorm gebaat bij magnesiumsuppletie. Omdat chronische ziekte stress veroorzaakt en stress magnesiumtekort veroorzaakt.

De hiernavolgende condities kunnen te maken hebben met magnesiumtekort als deel van de puzzel: Chronisch Vermoeidheidssyndroom, Bijnierinsufficiëntie, Fibromyalgie, Hartklachten, Boezemfibrilleren, Hartkloppingen, Osteoporose (magnesium is belangrijker dan Calcium!), Diabetes, Nierstenen

Waarom kijken artsen bij hun onderzoek niet naar een magnesiumtekort?

Een van de redenen waarom is door de manier van testen: met bloedonderzoek en die leveren totaal GEEN informatie over magnesiumwaarden.

Het lichaam regelt zeer nauwlettend het magnesiumniveau in het bloed.  Wanneer het magnesiumniveau in het bloed ook maar een klein beetje zakt, sta je op het punt een hartaanval te krijgen. Om dat te voorkomen rooft het lichaam alle magnesium uit cellen, weefsels en botten om het magnesiumniveau in het bloed op peil te houden.

Als je bloed wordt onderzocht op het magnesiumgehalte, kunnen de cellen totaal leeg zijn, terwijl de je bloedwaarden constant blijven.

Waarom hebben zoveel mensen een magnesiumtekort?

 • We zijn steeds vaker gestresst. Productie van stresshormonen vereisen een hoog magnesiumgehalte en stressvolle ervaringen leiden tot uitputting daarvan. Dat geldt ook voor lichamelijke stress, als je bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk hebt of heel intensief sport.
 • Geraffineerde/voorbewerkte voedingsmiddelen zijn ontdaan van hun mineralen, vitaminen en vezels. Dit zijn anti-nutriënte voedingsmiddelen, aangezien ze ons in feite van magnesium beroven om in onze stofwisseling opgenomen te kunnen worden. Eenmaal geconsumeerd eisen ze dat we ons tekort aanvullen met magnesium, anders zijn we voorbestemd in elkaar te storten wegens een ernstig tekort daaraan. Bovendien eten we meer suiker dan ooit en voor elke molecule suiker die we eten gebruikt ons lichaam 54 moleculen magnesium om het te verwerken.
 • Niet alleen bewerkte voedingsmiddelen ontberen magnesium. Magnesium is te vinden in onze voeding, maar door de verarming van de bodem is het gehalte aan magnesium niet meer zo hoog als het vroeger was. De landbouwgrond wordt van magnesium beroofd door de vele pesticiden die op conventioneel geteelde planten worden gespoten en de wereldwijde vervuiling beïnvloedt ook de schoonste velden. Bovendien doden pesticiden ook nuttige bacteriën/schimmels die voor planten nodig zijn om voedingsstoffen in de bodem om te zetten naar voedingsstoffen voor planten die door mensen als voedsel worden gebruikt.
 • Medicijnen putten het magnesiumniveau uit, zoals orale anticonceptiemiddelen, antibiotica, Cortison, Prednison, maagzuurremmer en bloeddrukregulerende medictatie.
 • Een tekort kan verder ontstaan door slechte opname in de darmen (bijvoorbeeld als gevolg van de ziekte van Crohn) of het kan zijn dat teveel magnesium het lichaam verlaat. Magnesium wordt uitgescheiden via urine of zweet en dus ook diuretica (plasmiddelen) in koffie en thee verhoogt de uitscheiding.
 • Andere oorzaken zijn te hoge uitscheiding via de nieren, te hoge of te lagen hoeveelheden glucose in het bloed (ongecontroleerde diabetes), verminderde activiteit van de bijschildklier, langdurige diarree, bij ernstige brandwonden, bij zwangerschapsvergiftiging of na een chirurgische ingreep.

Hoe vullen we ons tekort best aan? 

Het westerse voedingspatroon bevat hooguit 200 mg per dag, terwijl de richtlijnen van de gezondheidsraad hebben volwassen mannen of zwangere vrouwen dagelijks zeker 300-350 mg nodig en volwassen vrouwen 250-300 mg.

Magnesiumtekort - B-WellGoede bronnen van magnesium zijn noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, avocado, gedroogde vijgen, makreel en groene groenten.

Chlorofyl, de stof die zorgt voor de groene kleur in planten, bevat een magnesiumatoom.

Hoe donkerder de groene kleur, des te meer magnesium.

Magnesium zit verder in superfoods als rauwe cacao, spirulina, chlorella en hennepzaad.

Een eetlepel amandelen bevat ongeveer 33 milligram magnesium.

Je kunt ook kiezen voor een magnesiumolie die je op de huid aanbrengt zodat de magnesium meteen door de huid wordt opgenomen.

Bij gebruik van supplementen wordt vaak 200-400 mg per dag aanbevolen.

Uit onderzoek blijkt dat magnesium citraat beter oplosbaar is en biologisch beter beschikbaar dan magnesium oxide dus dat is iets om rekening mee te houden bij de keuze voor supplementen.

Neem de supplementen niet meteen voor het eten, omdat dit mineraal maagzuur nodig heeft om opgenomen te kunnen worden. Een uur voor het slapen gaan is een goed moment omdat het een ontspannende werking heeft.

Zelf verkies ik Magnesiumcitraat van Nutrivan.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?

Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Heeft u nog verdere vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !