Light producten - Hoe light zijn ze?
Het begon ooit met de introductie van de light-variant van frisdranken. Ondertussen staan de winkels vol met light-producten. De term “light” roept een beeld op van weinig calorieën, maar light is niet zo vederlicht als wij denken.
Een ander probleem is dat onze spijsvertering in de war lijkt te geraken door laag-calorische producten.
Een producent mag een product “light” noemen als het ten opzichte van het gewone product minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suikers bevat. In light chips moet dus zeker 30% minder vet zitten dan in gewone chips.
Maar dan begint de verwarring. Zo kan in light chips het vet vervangen zijn door koolhydraten en eiwitten die ook energie bevatten. Uiteindelijk kun je met zo’n zak chips net zoveel calorieën binnenkrijgen als met gewone chips. Of zelfs meer, omdat minder vet minder snel verzadigt en je geneigd bent meer light-chips te eten dan gewone chips.
In de strijd tegen overgewicht lijken light producten een uitkomst. Toch moet je er mee uitkijken, want light kan behoorlijk zwaar vallen.
Hoe gezond is light?
In de supermarkt zijn er steeds meer light-producten te vinden. Consumenten willen steeds gezonder leven. Deze ‘gezondheidstrend’ wordt onder meer bevestigd door het groeiende aantal keurmerken, dat we vinden in de supermarkt.
Light-producten klinken erg verleidelijk. Vaak bevatten ze 30 procent minder calorieën, vetten of suikers en dat is goed voor ons lichaam. Toch?
Helaas, hebben light-producten vaak het tegenovergestelde effect. Ze zijn vaak juist dikmakers.
‘Light’ betekent soms méér
Het hoeft niet altijd zo te zijn dat light minder calorieën bevat dan gewone producten. Lightproducten bevatten soms zelfs meer calorieën, vet of suiker dan de normale variant.
Je kan gerust ook vraagtekens plaatsen bij de slankheidsclaims van verschillende ontbijtgranen. Kellogg’s Special K wordt bijvoorbeeld verkocht onder de kreet ‘vetarm’. ‘Special K helpt je weer in je jeans’, luidt de reclameslogan. Het product zou een laag vetgehalte en weinig calorieën bevatten. In werkelijkheid bevat Kellogg’s Special K, inclusief 125 ml melk, evenveel calorieën als Kellogg’s Cornflakes. En zelfs méér calorieën dan Kellogg’s Bran Flakes.
Ontbijtgranen van Kellogg’s als Smacks, Frosted Flakes en Honingringetjes zijn een populair ontbijt bij kinderen. Uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond bleek dat deze ontbijtgranen veel meer suiker bevatten dan verwacht. De ontbijtgranen zijn zo zoet als snoep.
In lightchips worden de calorieën vaak vervangen door koolhydraten en eiwitten. Deze zorgen ook voor energie. Ook light-frisdrank levert soms toch nog aardig wat calorieën op. Dit komt omdat vaak slechts een deel van de suiker is vervangen door zoetstoffen.
Van ‘light’ krijgen we honger
Vaak eten of drinken we méér light dan dat we bij een gewoon product zouden doen. Deze verleiding ontstaat omdat mensen zich minder schuldig voelen wanneer ze meer van light-producten eten. In een experiment door de Cornell University bleek dat ‘low-fat’ tussendoortjes gemiddeld 11 procent minder calorieën bevatten dan gewone snacks. Consumenten dachten (ten onrechte) dat light-producten gemiddeld 40 procent minder calorieën bevatten.
In een onderzoek van de Universiteit van Alberta, kwam vorig jaar het advies om opgroeiende kinderen niet te veel light-producten voor te schotelen. De stofwisseling van kinderen zou zich niet goed kunnen instellen op laag-calorische voeding.
Light-producten bestaan voornamelijk uit toevoegingen, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Dat gaat ten koste van de voedingswaarde van een product, aldus voedingsdeskundige Meijke van Herwijnen. Het lichaam krijgt door light-producten niet de voedingsstoffen die het nodig heeft. Hierdoor blijft het lichaam om voedingsstoffen vragen. Het gevolg hiervan is dat mensen altijd trek hebben in eten.
Volgens de voedingsdeskundigen zorgen light-producten ervoor dat mensen zich futloos gaan voelen, er slechter uit gaan zien, dikker worden en moeilijker kunnen afvallen.
In International Journal of Obesity werd onlangs een wetenschappelijk artikel gepubliceerd waaruit bleek dat ook de caloriearme drankjes schadelijk zijn. Gesteld kan worden dat de hersenen worden misleid: door de overvloed aan calorievrije zoetstoffen kan het lichaam niet langer precies weten hoeveel calorieën zoet voedsel precies bevat.
Andere suikers, die wel veel calorieën bevatten, zullen dus niet meer gemakkelijk herkend worden door de hersenen. Het spreekt voor zich dat het lichaam dan ook meer en vaker zal hunkeren naar zoetigheden. Een grotere zoetbehoefte, dankzij het misleide brein, is de oorzaak.
Dagelijks één, of meer glazen caloriearme – light frisdrank drinken heeft tot gevolg dat de kans op een verhoogde bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, overgewicht en diabetes type 2 aanzienlijk toeneemt.
Claimen dat de light frisdrank geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is een leugen. Ban deze dranken uit je leven. Af en toe eens een glaasje drinken kan geen kwaad. Echter, ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dergelijke dranken in vele huishoudens een deel van het dagelijkse voedingspatroon vormen. ‘s Morgens, ‘s middags en ‘s avonds, er is altijd wel plaats voor een glas frisdrank …
Cola – Fanta – Sprite – Ice Tea – … De mogelijkheden zijn eindeloos. Deze frisdranken zijn haast overal te verkrijgen. Drankautomaten staan per regelmaat strategisch opgesteld en de blikjes vloeien rijkelijk uit de machines. Niet 20 centiliter, maar wel direct 33 centiliter. Een blikje van deze zoete nachtmerrie bevat al gauw +100 calorieën.
Aangezien de dranken dagelijkse kost zijn voor velen, kan men dit beschouwen als één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht.
Stoppen met frisdrank drinken.
Frisdranken bevatten enorm veel calorieën.
Regelmatige drinkers hebben 2 maal meer kans op diabetes type 2
Fructose (rijkelijk aanwezig in frisdrank), lokt hormonale reacties uit die gewichtstoename in de hand werken. Tandglazuur wordt aangetast. Dit verdwijnt, groeit niet meer terug en dan is de kans op gaatjes uiteraard groter.
Vergeet frisdrank, dit zijn gezonde alternatieven:
Water:
Geen calorieën. Jammer voor velen is het smaak- en geurloos en minder geliefd.
Probeer wat vers citroensap of muntblaadjes bij het water te voegen.
Thee:
Thee zit boordevol heilzame stoffen, denk maar aan de antioxidanten. Ook is bewezen dat ‘groene thee’ de vetverbranding stimuleert. Alsook zal de stofwisseling een boost krijgen na het drinken van thee.
Vruchtensappen:
Een glas vers geperst vruchtensapje zit boordevol belangrijke voedingsstoffen. De vruchtensappen die je vindt in de winkel zijn ook geen gezond alternatief, ook hierin zitten veel te veel calorieën.
GEEN DIEET
Je eigen instelling speelt ook een grote rol. Uit Amerikaanse onderzoeken blijkt dat mensen die geregeld light producten eten, denken dat ze een vorm van dieet volgen. Ze voelen zich niet of minder schuldig bij het eten van light voedsel en eten er daarom gemakkelijk te veel van.
Een light versie van kaas of chips kan weliswaar minder calorieën bevatten, maar levert per saldo nog altijd veel energie. Verstandig light eten kan goed uitpakken, mits je er goed op let wat je eet en hoeveel je eet.
——————————————————————————————————————
Bekijk ook het filmpje van het programma “Ook getest op mensen” waarin ze tot een “verrassende” conclusie komen.
Men liet een proefpersoon een week lang een traditioneel menu eten. De week erna eet ze exact hetzelfde menu, maar dan in een lightversie. Als we beide menu’s vergelijken komen we tot een wel heel verrassende vaststelling:
- Het lightmenu bevat 14 % meer kilocalorieën of zo’n 300 kilocalorieën meer per dag!
- Het lightmenu bevat ook 130 % meer natrium. Omgezet in zout is dat zo’n 55 g zout per week terwijl de aanbeveling ligt op 20 tot 25g zout per week.
- Het Lightmenu bevat 20% meer vet
- Het suikergehalte ligt in beide menu’s ongeveer even hoog
- Tijdens de lightweek at Samantha 20% meer vet in vergelijking met de traditionele week.
Moest ze zo door eten, dan zou ze 12 kilo bijkomen op 1 jaar tijd!
Vragen of interesse?
Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?
Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!
Heeft u nog verdere vragen?
Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.
Wij helpen u graag verder!