22 december 2016 

Welke noten eet je best?

In de supermarkt vind je tegenwoordig een gigantisch assortiment aan noten.

Dat sommige noten niet al te gezond zijn, kon je waarschijnlijk wel raden.

Zo zijn alle noten met een chocoladelaagje of krokant (gefrituurd) laagje natuurlijk niet de gezondste keuze.

Maar hoe zit het met rauwe, gebrande en geroosterde noten?

Die zien er op het eerste oog allemaal redelijk vergelijkbaar uit, maar sommige noten zijn toch beduidend gezonder dan andere.

Rauwe noten

Rauwe noten zijn helemaal puur natuur. Denk hierbij aan noten die nog in de schil zitten en die je zelf thuis pelt, zoals amandelen, walnoten, hazelnoten en pecannoten.

Reeds gepelde noten die enkel en alleen zijn verpakt noemen we ook rauwe of onbewerkte noten.

Rauwe noten zijn nooit verhit, waardoor alle voedingsstoffen bewaard zijn.

Ze bevatten de maximale hoeveelheid vitaminen, mineralen antioxidanten en gezonde vetten.

Er is verder niets aan toegevoegd, dus ook qua calorieën krijg je precies zoals de natuur het maakt.

Kijk altijd goed op de verpakking om te zien of je daadwerkelijk met rauwe noten te maken hebt. De enige ingrediënten die op de verpakking vermeld moeten staan zijn de noten zelf.

Geroosterde noten

Met geroosterde noten worden in principe noten bedoeld die wel zijn verhit maar waarbij geen olie is gebruikt.

Ze worden dus enkel door middel van hete lucht in een oven of pan geroosterd.

Hoeveel gezonde voedingsstoffen (vitamines, mineralen, gezonde vetten etc.) tijdens het roosteren verloren gaan is geheel afhankelijk van de temperatuur waarop de noten worden geroosterd en hoe lang ze worden geroosterd. Hoe heter en langer de noten worden geroosterd, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan.

Gezonde vetten worden tijdens verhitting bijvoorbeeld omgezet naar ongezonde, schadelijke vetten.

Om er zeker van te zijn dat noten niet te lang of heet geroosterd worden, kun je rauwe noten eventueel eenvoudig zelf thuis in je eigen oven of in een droge pan roosteren.

De supermarkt ligt tegenwoordig vol met ‘geroosterde’ noten waarbij op de ingrediëntenlijst toch een heel wat extra ingrediënten vermeld staan.

De ‘geroosterde’ noten worden in dat geval op de verpakking vaak gepresenteerd als gezond, maar geroosterde noten waar een heleboel smaakversterkers en zout aan zijn toegevoegd verdienen natuurlijk geen prijs op het gebied van gezonde voeding.

Gebrande, gebakken & gefrituurde noten

Aan gebrande, gebakken en gefrituurde noten is altijd extra olie te pas gekomen. Soms worden noten slechts met een klein beetje extra olie in de oven gedaan, maar vaak worden noten simpelweg met flinke hoeveelheden olie gedurende lange tijd gefrituurd om ze extra smakelijk en knapperig te maken.

Hoe langer en hoe heter de noten worden gebakken, hoe meer goede voedingsstoffen verloren zullen gaan. De gebruikte soort olie en kwaliteit ervan zijn tevens zeer bepalend voor het eindproduct.

Tot slot wordt tijdens het bakken vaak ook nog eens een enorme hoeveelheid zout toegevoegd.

Omdat noten zelf al veel vetten bevatten, neemt de hoeveelheid vet door branden, bakken en frituren overigens niet enorm toe (slechts 2-5%). Gezonde vetten worden tijdens het bakproces echter wel vervangen door ongezondere varianten.

Welke noten eet je dan best?

Als je op zoek bent naar de gezondste noten, kies dan voor rauwe noten zonder zout die zo vers mogelijk zijn.

Vind je geroosterde noten veel lekkerder smaken? Probeer dan eens zelf thuis noten op lage temperatuur gedurende korte tijd te roosteren.

Bewaar gebakken en gefrituurde noten voor een feestje, want die zijn doorgaans een stuk minder gezond.

Kijk sowieso altijd heel goed op de ingrediëntenlijst en probeer noten te vinden zonder toevoegingen als zout, olie en smaakversterkers.

Ook is er een verschil in voedingswaarde tussen amandelen, cashew-noten, walnoten, etc.

Benieuwd naar welke de meeste voedingswaarde hebben? Lees dan hier verder

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?

Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Heeft u nog verdere vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89  of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !