Wat zijn polyolen en wat is het effect?

Er bestaan twee soorten stoffen die ervoor kunnen zorgen dat een product zoet smaakt: suiker en zoetstof.

Een trucje om te weten dat het een suiker is: bijna alle stoffen die eindigen op –ose (fructose, sucrose, glucose etc.) zijn suikers.

Zoetstof kan onderverdeeld worden in twee grote groepen, de intensieve en de extensieve zoetstof.

De extensieve zoetstoffen zijn beter bekend als polyolen, voorbeelden zijn zijn sorbitol, lactitol en maltitol.

Bijna alles wat in de ingrediëntenlijst eindigt op – ol behoort tot de polyolen.

Polyolen hebben een iets minder uitgesproken zoete smaak dan suiker.

De absorptie in de darmen is beperkt waardoor ze minder energie leveren dan suiker.

De meeste polyolen worden helemaal niet opgenomen en leveren geen calorieën.

Bepaalde polyolen zoals isomalt, maltitol, lactitol en xylitol leveren nog steeds energie, ongeveer 2,5 kcal per gram, waardoor ze toch niet onbeperkt gebruikt mogen worden in het kader van gewichtsbehoud.

Bij overmatig gebruik kunnen ze winderigheid veroorzaken of een laxerende werking hebben.

In uitzonderingsgevallen kunnen polyolen maagdarmklachten veroorzaken.

Polyolen vind je onder andere terug in kauwgom.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen? Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Wenst u graag langs te komen voor een gratis consultatie of voor een proefpakket? Gebruik dan deze link

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !