09 januari 2016 

Spierversterking met Powerplate

In diverse onderzoeken is aangetoond dat spierkracht door acceleratietraining 20 tot 30% meer toeneemt dan bij conventionele krachttraining, terwijl de trainingstijd ongeveer 85% korter is.

Power Plate® genereerd trillingen die in ons lichaam een rek-reflex veroorzaken in de spieren die worden aangespannen. De spieren sturen vervolgens een signaal naar ons ruggenmerg om meer spiervezels aan te spreken (vooral FT-vezels).

Het is een spinale reflex en dus geen centrale, waardoor er meer spiervezels tegelijk getraind worden en dit tussen de 30 en de 50 keer per seconde.

Dat klinkt misschien allemaal heel technisch, maar kort samengevat komt het erop neer dat je in MINDER tijd, MEER resultaat kan boeken en dat op een gewrichtsvriendelijke manier en ieder op zij of haar niveau.

Vroeger besprak ik de ganse werking met nieuwe klanten voordat we gingen trainen. De laatste jaren vertel ik bijna niets meer vooraf, maar laat ik het gewoon ervaren en dat blijken klanten leuker te ervaren.

Wil je het zelf eens gratis en vrijblijvend uitproberen? Boek hier uw trainingssessie.

Spierversterking met Power Plate – de studies

Hieronder een overzicht van een aantal studies over de meerwaarde van Power Plate® op het versterken van uw spieren.

Een vergelijking tussen Power Plate® training en oefeningen met losse gewichten op uithoudingsvermogen van de spieren van het bovenlichaam. International Journal of Exercise Science. Vol.2(3), pp: 215-222, 2009

In deze studie werden de effecten van trainen met de Power Plate® vergeleken met een trainingsschema met behulp van losse gewichten.

Het uithoudingsvermogen van de spieren van het bovenlichaam werd beoordeeld aan de hand van het aantal push-ups dat de proefpersonen achter elkaar konden uitvoeren tot uitputting. Bij beide groepen nam dit uithoudingsvermogen toe.

Conclusie: Gebaseerd op deze bevindingen is de Power Plate® een zinvolle manier om het uithoudingsvermogen van de spieren van het bovenlichaam te verhogen.

Krachttoename na Whole Body Vibration in vergelijking met krachttraining. Medicine & Science in Sports & Exercise. Vol. 35, No. 6, pp: 1033-1041, 2003

Het doel van deze studie was het effect van Whole Body Vibration training en krachttraining gedurende twaalf weken op de kracht van de kniestrekkers bij de mens te onderzoeken en te vergelijken.

67 ongetrainde vrouwen namen deel aan dit onderzoek.

De Whole Body Vibration groep en de placebogroep voerden statische en dynamische oefeningen voor de kniestrekkers uit op een vibratieplaat.

De isometrische en dynamische kracht van de kniestrekkers nam bij zowel de WBV groep als de krachttrainingsgroep significant toe, terwijl er geen significante toename werd geconstateerd in de placebo- en controlegroep.

De hoogte van de countermovement jump nam alleen in de WBV groep significant toe.

Conclusie: Whole Body Vibration en de reflexmatige spiercontracties die het stimuleert bieden de mogelijkheid de kracht van de kniestrekkers van voorheen ongetrainde vrouwen evenveel toe te laten nemen als krachttraining met een gemiddelde intensiteit. Hiermee is duidelijk aangetoond dat de krachtwinst na WBV training niet toe te schrijven is aan een placebo-effect.

De acute effecten van Whole Body Vibration op spieractiviteit, kracht en vermogen. Journal of Strength and Conditioning Research, 20(2), 257–261, 2006

Het doel van deze studie was het onderzoeken van de effecten van één enkele Whole Body Vibration stimulus op de prestaties bij een isometrische squat en een countermovement jump. Direct na het ondergaan van de vibratie bleken de proefpersonen significant hoger te springen na Whole Body Vibration stimulus dan in de situatie waar deze alleen werd nagebootst.

Conclusie: Whole Body Vibration als warming up zorgt voor een toename in verticale spronghoogte.

Nog een studie over spierversterking met Power Plate®:

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?

Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Heeft u nog verdere vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !