09 januari 2016 

Rugrevalidatie met Powerplate

In de meeste gevallen hebben we rugpijn door (te) zwakke spieren en/of een beperkte mobiliteit.

Zoals eerder besproken werkt Power Plate® zeer goed bij de versterking van spieren.

Voor het versterken van de rug beperken we de training niet enkel tot rugspieren, maar spenderen we ook aan de nodige aandacht aan buik-, been- en bilspieren, dewelke samen het “natuurlijk korset” vormen.

Zelf doe ik niet aan revalidatie bij acute rugpijn en neem daar ook geen risico’s mee. Bij twijfel stuur ik steeds door naar een specialist.

Wanneer er echter sprake is van rugpijn zonder echt acuut te zijn, starten we na een intakegesprek met een lichte training waarbij we alle spieren aan bod laten komen.

Training na training bouwen we verder op die basistraining en breng we meer belasting aan de spieren en het lichaam.

Op voorwaarde dat men regelmatig komt trainen en ook thuis bepaalde rug belastende houdingen gaat vermijden, stellen we na enkele weken al vast dat de pijn “verdwenen” is.

Het is echter belangrijk om te weten dat die niet “verdwenen” zijn. Die pijnen kunnen snel terug opduiken wanneer men zijn lichaam terug gaat verwaarlozen.

Sinds de geneeskundige erkenning (EG 0086) die Power Plate® enige tijd geleden verkreeg, is er een terugbetaling in Duitsland door de Sociale Zekerheid van 80% van het bedrag van de revalidatie door Power Plate® in het kader van preventie van rugklachten.

Ook in Frankrijk is er een tussenkomst van bepaalde ziekenfondsen zoals Myriade voor Power Plate® sessies die bij een kinesitherapeut worden uitgevoerd.

In België is het echter nog wel even wachten tot er erkenning en terugbetaling zal komen voor Power Plate®, maar dat wil niet zeggen dat het daarom minder goed werkt en kan helpen bij tal van aandoeningen.

Rugrevalidatie met Powerplate – de studies:

In mijn zoektocht naar informatie over de werking van Power Plate® op rugpijn, kwam ik bij onderstaande studies.

Deze gaan niet over rugpijn in het algemeen, maar over specifieke rugletsels en de inzetbaarheid van acceleratietraining daarbij.

 

Het effect van Whole-Body Vibration op spasticiteit van de quadriceps bij personen met spastische hypertonie als gevolg van een dwarslaesie.

Het doel van deze studie was te onderzoeken welk effect 4 weken trainen op de Power Plate® heeft op de spasticiteit van de quadriceps in patiënten met een dwarslaesie (SCI).

16 personen met spastische quadriceps als gevolg van een dwarslaesie namen deel aan dit onderzoek. Alle deelnemers voerden gedurende 4 weken, 3 keer per week, een Power Plate® training uit.

De behandeling die bestond uit 12 sessies op een Power Plate® toestel bleek samen te hangen met een statistisch significante vermindering van spasticiteit van de quadriceps.

Conclusie:

De resultaten tonen aan dat gebruik van de Power Plate® samenhangt met een afgenomen spasticiteit van de quadriceps bij personen met spastische hypertonie als gevolg van een dwarslaesie, bij wie de spasticiteit het functioneren hindert.

De effecten houden een aantal dagen aan, wat erop wijst dat gebruik van de Power Plate® als voorbereiding op behandelingen voor motorische revalidatie de resultaten van deze behandelingen zou kunnen versterken.

Power Plate® Training verbetert loopfunctie bij patiënten met ruggenmergletsel

Het doel van deze studie was te onderzoeken welk effect 4 weken training op de Power Plate® zou hebben op de loopfunctie van dwarslaesie patiënten. 17 personen met partiële dwarslaesie namen deel aan dit onderzoek. Alle deelnemers voerden gedurende 4 weken 3 Power Plate® trainingen per week uit. Na deze behandeling, die bestond uit 12 trainingen, vertoonden de proefpersonen een toename in loopsnelheid, cadans en paslengte, en een verbetering in coördinatie tussen de ledematen.

Conclusie:

De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat consequent gebruik van het Power Plate® toestel door personen met een partiële dwarslaesie kan bijdragen aan een toename van loopsnelheid, cadans en paslengte, waardoor de loopfunctie verbetert. Er werd na gebruik van het Power Plate® toestel ook een verbetering in de coördinatie tussen de ledematen geconstateerd gedurende meerdere stappen.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?

Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Heeft u nog verdere vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !