13 juli 2013 

Rauwe Cacao

Rauwe cacao SuperfoodsWAT IS RAUWE CACAO EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Rauwe cacao, ook wel cocoa genaamd, wordt gemaakt van de cacaoboon en is een fruitsoort oorspronkelijk afkomstig uit de Zuid- en midden Amerikaanse jungle. De vrucht waarin de cacaozaden groeien is een enorme ovale  roodgele verschijning.

Er zijn tot op heden 3 verschillende soorten bekend: Criolo, Forastero en Trinitario (een kruising van beide andere soorten), waarvan de Criolo het hoogst gewaardeerd wordt. Een gemiddelde boom draagt ongeveer 50 vruchten af, die 2 of 3 keer per jaar worden geoogst. Het duurt ongeveer 5-6 maanden voor de peulvruchten om te rijpen, welke gemiddeld 20-50 amandel achtige bonen bevatten.

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat deze superfood ongezond voor ons is. Er is echter  een groot verschil is tussen rauwe cacao en de chocolade zoals wij die grotendeels als consument kennen. Door verschillende bewerkingsprocessen om chocolade te verkrijgen zijn een groot deel de oorspronkelijke krachten van cacao verloren gegaan omdat men bijna altijd op hoge temperaturen moet verhitten en wordt aangelengd wordt grote hoeveelheden bindmiddelen, geraffineerde suikers en gepasteuriseerde melk. Die geraffineerde suikers zijn tevens erg verslavend en onttrekken ook nog eens een groot deel aan mineralen aan ons lichaam en zijn daarom erg schadelijk. Ook het toevoegen van melk aan cacao is schadelijk gebleken uit onderzoek, dit omdat de combinatie ervoor zorgt dat de antioxidanten niet worden opgenomen in ons lichaam.

Melkchocolade is dan ook de meest schadelijke vorm waarin cacao bewerkt en verkocht wordt en desastreus voor onze gezondheid. Daarnaast is ook het schrikbarende feit ontdekt dat veel commerciële chocolade vervuild is met het giftige metaal lood, wat wederom een goede reden is om over te stappen op een rauwe vorm van cacao.

WAAR IS RAUWE CACAO GOED VOOR?

 • Rauwe cacao bevat bevat o.a. de allerhoogste hoeveelheid antioxidanten van al het voedsel ter wereld. Uit veelvuldig onderzoek is ondertussen meer dan duidelijk gebleken dat antioxidanten een remmende en zelfs vernietigende werking hebben op de ontwikkeling van allerlei ziektes, met een sterke nadruk op kanker. Antioxidanten geven een enorme boost aan  ons immuunsysteem en gaan de strijd aan met vrije radicalen in ons lichaam, waardoor cel mutatie wordt bestreden en voorkomen.
 • Rauwe cacao is daarnaast ook werelds grootste natuurlijk bron van magnesium, één van de meest essentiële bestanddelen van onze dagelijkse voeding.

Magnesium beschermt ons o.a. tegen hart- en vaatziekten,  hoge bloeddruk, diabetes (type II) en botontkalking en is daarom ook onmisbaar voor het creëren en onderhouden van een goed gebit en gezonde botstructuur. Magnesium verhoogt onze hersencapaciteit, verbeterd het onze bloedcirculatie, is het spierontspannend en tevens de meest krachtige stressbestrijder van alle mineralen.

Ook is het een bekend feit dat vrouwen tijdens de periode van ongesteld zijn vaak naar flinke hoeveelheden cacao verlangen. De reden hiervan is dat ze door het bloedverlies onbewust behoefte hebben aan magnesium, alsook naar een middel wat ervoor zorgt dat ze zich beter gaan voelen. Cacao bevat immers serotonine, een stof die dezelfde werking heeft als een antidepressivum, al is cacao heel wat gezonder en heeft het geen vervelende en destructieve bijwerkingen.

 • Zwavel is ook rijkelijk aanwezig in cacao, ook wel het “schoonheids mineraal” genoemd. Zwavel is het mineraal wat zorg draagt voor een gezonde en gladde huid, voor stralend haar en gezonde nagels.
 • Verder bestaat rauwe cacao uit een flinke waslijst aan essentiële vitamines, mineralen en gezonde vetten, zoals grote hoeveelheden zink, ijzer, chromium, koper, mangaan, magnesium, zwavel, vitamines A, B1, B2, C, D, E en P, omega-6 vetzuren , tryptofaan, serotonine  en vele anderen belangrijke bouwstoffen. Dit zijn allemaal broodnodige componenten van onze dagelijkse voeding in deze hectische en stressvolle tijden, die uiterst belastend zijn voor onze gezondheid in het algemeen.

De lijst aan voordelen van rauwe cacao lijkt eindeloos, maar een aantal meest in het oog springende karakteristieken zijn o.a.

 • de leeftijd verlengende kwaliteiten,
 • een verhoogd energieniveau,
 • betere en stabielere geestelijke gemoedstoestand,
 • verbeterde weerstand en tevens een enorme boost voor het immuunsysteem,
 • regulering van het cholesterolgehalte,
 • voorkoming en bestrijding van hart- en vaatziektes,
 • stimulatie van de nierfuncties,
 • verbetering van voedselvertering en bloedcirculatie,
 • voorkoming en bestrijding van bloedarmoede,
 • reguleren van de bloeddruk,
 • regenereren van celstructuur en dus bestrijding van cel mutatie en kankervorming
 • het zorgt voor een verhoogd libido in sommige gevallen.
 • het versterkt en ondersteunt ons hart- en vaatsysteem op verschillende wijzen, zowel op fysiek, metafysisch alsook op spiritueel vlak.

WAAR KAN JE RAUWE CACAO KOPEN?

Rauwe cacao is tegenwoordig te vinden in bio- of reformwinkels, al is hun assortiment vaak nog erg beperkt.  Online vind je rauwe cacao gemakkelijk en in de verschillende vormen.

HOE GEBRUIK JE RAUWE CACAO?

Er zijn verschillende vormen van rauwe cacao, nl cacao poeder, cacao nibs, cacao bonen, cacao paste, cacao massa en cacao boter. Cacao bonen spreken voor zich en zijn de puurste vorm van cacao. Cacao nibs zijn geplette bonen die iets makkelijker consumeerbaar zijn, omdat men niet door de harde korst van de cacaoboon hoeft heen te bijten.

Cacaopoeder is gemakkelijk te verwerken in (rauwe) zuivelproducten, smoothies, shakes of andere dranken.

WEETJES 

 • Rauwe cacao is een van de beste superfoods uit de natuur omdat het diverse mineralen bevat en een unieke samenstelling van voedingsstoffen heeft
 • De Kuna-Indianen die op de Panamese San Blas-eilanden wonen hebben altijd een extreem lage bloeddruk gehad, die niet met de leeftijd toenam. Toen de leefstijl van deze mensen werd bestudeerd viel één ding op: de Kuna dronken allen een grote hoeveelheid drank van ongebrande cacao.
 • Zowel in de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurvedische geneeskunde wordt cacao veel gebruikt

LET OP:

 • U kunt beter geen rauwe cacao kopen indien u allergisch bent voor cafeïne of andere stoffen die in cacao voorkomen.
 • Kan spijsverteringsproblemen zoals maagpijn, misselijkheid en constipatie veroorzaken.
 • Bevat theobromine, theofylline en cafeïne, die allen een stimulerend effect kunnen hebben. Gebruik daarom rauwe cacao met mate indien u zwanger bent, borstvoeding geeft of lijdt aan angststoornissen
 • Raadpleeg voor gebruik eerst uw arts indien u een verhoogde bloedsuikerspiegel of diarree heeft of lijdt aan diabetes, Prikkelbare Darmsyndroom, gastro-oesofageale refluxziekte of migraine of indien u een hartritmestoornis (tachyaritmie) heeft.

BRON: http://www.jessevandervelde.nl/

DISCLAIMER:

B-Well doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van onze teksten, website en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/voeding.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !