WAT IS KOKOS EN WAAR KOMT HET VANDAAN?
De kokospalm is een oerplant die verre familie is van de grassoorten. De boom gedijt goed in zoutrijke bodems en is daarom veel te vinden in kustgebieden. De oorsprong van de kokospalm is niet bekend, maar men vermoedt dat deze boom uit de Filippijnen komt, hier staan dan ook de meeste kokospalmen per vierkante meter ter wereld. Tegenwoordig is de kokospalm eigenlijk overal ter wereld tussen de 26e Noorderbreedtegraad en 26e Zuiderbreedtegraad terug te vinden, zoals de kuststreken van Zuid- en Midden-Amerika, Afrika, de zuidelijke kuststreken van Azië, de Polynesische eilanden en Hawaï. In het oude Sanskriet wordt de kokospalm “Kalpa Vriksha” genoemd, wat “De boom die alles geeft wat nodig is om te leven” betekent.
WAAR IS KOKOS GOED VOOR?
Kokos is als bron van gezonde verzadigde vetten stukken gezonder dan de dierlijke vetten die boordevol zitten met calorieën, cholesterol en lange-keten verzadigde (vaak ongezonde) vetten. De vetten uit kokos zijn gemakkelijk voor het lichaam opneembaar en zonder moeite in pure energie om te zetten, in grote tegenstelling tot de genoemde dierlijke vetten.
De lijst met voordelen die wij als mensen door het gebruik van kokos kunnen ondervinden is eindeloos, maar hieronder volgt een kleine index met de meest in het oog springende voordelen:
- Een stimulerende en verbeterende werking op ons spijsverteringsstelsel, met name wat betreft de opname van vet oplosbare vitaminen en aminozuren
- Een positieve bijdrage aan ons immuunsysteem door de sterke antivirale (behalve tegen herpes), antibacteriële, antischimmel en antimicrobe werking
- Een uitstekende bestrijder van candida en andere soorten schimmel op het menselijke lichaam
- Verbeteren van de opnamen van suikers in het bloed en vermindert de verschijnselen van hypoglycemie (schommelingen in de bloedsuikerspiegel) en kokosproducten voorkomen een daling in het bloedsuikergehalte tijdens perioden met honger of sterke trek
- Verbetert de opname van voedingsstoffen uit ons dagelijks eten, met name ijzer en calcium
- Levert een enorme boost voor ons immuunsysteem alsook ondersteuning voor de schildklier, het zenuwstelsel en de huid en is daarnaast nog eens een zeer snel beschikbare energiebron die snel in pure energie kan worden omgezet
- Stimuleren de opname van essentiële vetzuren (omega-3, omega-6) en andere vetzuren en fosfolipiden (choline, lecithine, etc.).
- Ondersteunen de regulering en aanmaak van hormonen
- Veroorzaken een verhoogde en versnelde werking van de schildklier, wat lijdt tot gewichtsafname en ontgiften van het menselijk lichaam
- Herstelt het natuurlijke vetgehalte van de menselijke huid, van de diepere vetlagen en op cellulair niveau. De verzadigde vetten zijn bijvoorbeeld essentieel voor het ontwikkelen van een gezond zenuwstelsel bij jonge kinderen
- Ondersteunen en bevorderen een gezond cardiovasculair systeem, gaan plakvorming in de bloedvaten tegen en hebben een te verwaarlozen cholesterol gehalte
- Ondersteunen een gezond cholesterol gehalte in de lever, met name lipoproteïne, wat het soort cholesterol is wat gezond is en een zeer belangrijke rol speelt in de aanmaak van hormonen. In tegenstelling tot dierlijke producten, die tot de verkalking van onze aderen lijden, is er duidelijk dat kokos met dit proces geen enkel verband houdt en juist een gezonde werking heeft op ons cardiovasculaire systeem
- Ondersteunen de spijsvertering en voorkomen met name problemen in de lever, nieren en galblaas
- Uitstekend geschikt voor het bestrijden van allerlei huidproblemen, waaronder eczeem, psoriasis en huidschimmels
Kokos is in verschillende vormen te verkrijgen:
- 1. KOKOSOLIE is de aller gezondste oliesoort om in te bakken en braden, zelfs gezonder dan bijvoorbeeld biologische olijfolie. Bovendien is kokosolie in staat om extreem hoge temperaturen te verdragen zonder z’n voedingswaarde te verliezen, daar waar andere oliën al lang tot niets zijn gereduceerd door deze hoge temperaturen.
Kokosolie is de enige oliesoort die geen gepolymeriseerde olie en transvetzuren doet ontstaan, dit omdat het een volledig verzadigd vet is.
Let erop om voor zover mogelijk kokosolie verpakt in (donker) glas (en dus niet in plastic) aan te schaffen, dit omdat kokosolie olie oplossende kwaliteiten bevat. Het is tevens belangrijk dat het glas waarin de olie verpakt is donker is, dit omdat oliën en ook botersoorten gevoelig zijn voor licht, wat een negatief effect heeft op de kokosolie.
Het is ook essentieel dat de olie koud geperst is.
- 2. KOKOSMELK is een zachte romige melk die veel in Azië wordt gebruikt als bindmiddel en smaakmaker in allerlei soorten curries en andere sauzen. Natuurlijk is het ook in bijna alle gevallen als vervanger van melk of melkproducten te gebruiken en is zeer zeker een gezonder variant dan onze zuivelproducten. Ook is het een heerlijke toevoeging in bijvoorbeeld allerlei soorten smoothies en shakes.
Let erop om kokosmelk aan te schaffen uit kartonnen verpakking, dit omdat aluminium schadelijk is en veel in verband wordt gebracht met Alzheimer.
- 3. KOKOSBOTER OF KOKOSCRÈME wordt meestal gemaakt uit het kokosvlees van de volwassen kokosnoten, omdat in de volwassen kokosnoten een hoge kwaliteit van grove proteïnen aanwezig is, die niet aanwezig is in de jongere varianten. Deze proteïnen worden gewonnen door het kokosvlees te vermalen met een steen en het vervolgens iets te verhitten of te persen. .
Kokosboter kan als vervanger van boter worden gebruikt, van bakken en braden tot het maken van allerlei soorten brood, cake, gebak en taart. Het is een heerlijke vervanger van de zuivelversies en met name dankzij de heerlijke volle smaak een fantastisch ingrediënt in elk eindproduct.
Kokosboter is ook prima te gebruiken als ingrediënt in allerlei soorten smoothies of shakes.
- 4. KOKOSVLEES: Kokosnoten zijn het gezondst op het moment dat ze nog jong zijn, dit omdat hun voedingswaarde dan simpelweg het hoogst is. Ze bevatten zacht kokosvlees, wat voor het overgrote deel bestaat uit verzadigde vetten met een merkwaardige potentie om leeftijdsgerelateerde lichaamsproblematieken op te lossen.
Met name beschadigd weefsel wordt uitstekend hersteld door de consumptie van jong kokosvlees. Tevens wordt ook de functie van het zenuwstelsel ondersteund en verbeterd, wordt bij zogende moeders de melkproductie verhoogd en wordt bij mannen de spermaproductie in no time weer op peil gebracht. Er is geen voedsel ter wereld wat zo snel zorg draagt voor het op peil brengen van de mannelijke zaadproductie. Dit geld tevens voor de aanmaak van moedermelk bij zogende moeders. Dit maakt kokosvlees tot een perfect voedingssupplement voor zowel tijdens als na de zwangerschap en het herstel hiervan.
Tot slot nog een verwijzing naar de meer bekende harige kokosnoten die wij in het westen overal in supermarkten en groentewinkels aantreffen. Dit zijn de volwassen kokosnoten, waarvan het vlees harder is en minder lekker smaakt en ook minder voedingsstoffen bevat dan de jonge varianten. Toch zijn ook deze kokosnoten uitstekend te consumeren, zitten ze vol met proteïnen, vezels en gezonde verzadigde vetten.
Kokosvlees is over het algemeen niet of moeilijk te verkrijgen en men is dan meestal ook aangewezen om dit zelf te winnen uit kokosnoten. Het vlees kan met een mes uit de binnenkant van de kokos geschraapt worden en is een heerlijke lekkernij om zo te eten, in salades te mengen of om als ingrediënt in smoothies en shakes of allerlei rauwe zuivelontbijten toe te voegen. Met name in combinatie met hennepzaad is kokos een fantastisch product, dit omdat beide stoffen een prachtige synergetische verhouding aangaan en een maximale opname van voedingsstoffen bevorderen.
- 5. KOKOSWATER wordt gevormd door opname van extern regenwater, wat gedurende ellenlange periodes langzaam door de vezels van de kokosnoot naar binnen wordt gefilterd. Dit overheerlijke vruchtwater is één van de grootste bronnen van elektrolyten in voedsel.
Kokoswater is een fantastisch voedselsupplement voor mensen die zenuwachtig of nerveus van aard zijn, door de rustgevende werking op deze verschijnselen.
Ook is kokoswater bijna identiek aan ons menselijke bloedplasma, waardoor het een tot een universele bloeddonor wordt. Menselijk bloed bestaat voor 55% uit plasma en voor 45% uit hemoglobine. Laatst genoemde is getransformeerd plantenbloed, oftewel chlorofyl. De combinatie van beide stoffen is dan ook een perfecte bloeddonor en dit is met groot succes toegepast in bijvoorbeeld de 2e wereldoorlog, toen er een groot gebrek was aan bloeddonors en deze combinatie van stoffen vele levens heeft gered.
- 6. KOKOSPOEDER EN KOKOSSCHILFERS zijn erg goed in combinatie met producten vol met omega-3 en omega-6 vetzuren, zoals bijvoorbeeld hennepzaad, chia zaad, vis, AFA algen, fytoplankton, enz. Ook bijenproducten en rauwe cacao zijn uitstekend te combineren met kokosproducten. Ook in combinatie met rauwe cacao vormt het een goede combinatie als versnapering door vele superfood liefhebbers.
HOE GEBRUIK JE KOKOSOLIE?
Kokosolie kan je gebruiken bij het bakken, braden en frituren ofals smeersel te gebruiken. Ook zeer voedend en verzorgend voor haar, lippen en huid en tevens bruikbaar als massageolie of als ingrediënt voor etherische olie. Smeerbaar op kamertemperatuur, vloeibaar vanaf 20-30°C.
WAAR VERKRIJG IK KOKOSOLIE?
Kokosolie is tegenwoordig redelijk gemakkelijk verkrijgbaar in verschillende bio- of reformwinkels. Ook is het mogelijk dat u het product al aantreft in de schappen van de supermarkt, al is dit meestal niet van biologische afkomst en daarom ook minder aan te raden dan de biologische variant.
WEETJES OVER KOKOSOLIE
- Kokosolie is lekker in combinatie met producten die rijk zijn aan omega-3 en omega-6 vetzuren, zoals vis, fytoplankton, AFA algen, chiazaad en hennepzaad.
- Het gebruik van kokosolie wordt vaak afgeraden omdat verzadigde vetten cholesterolverhogend zijn. Echter, extra vierge kokosolie bestaat in tegenstelling tot bewerkte en (gedeeltelijk) gehydrogeneerde kokosolie voornamelijk uit middellangeketen-vetzuren die geen schadelijke gevolgen hebben voor het cholesterolgehalte.
- Kokosolie is een hypoallergeen product en bevat geen gluten of andere allergenen.
- Bevat geen transvetten, suikers, koolhydraten of zout.
LET OP:
- Kokoswater kan best worden vermeden door mensen met een zeer hoog kaliumgehalte in hun lichaam, zoals bijvoorbeeld bij mensen met hyperkaliëmie, het falen van de nieren, acute bijnierinsufficiëntie, lage urineproductie als gevolg van hemolyse na bloedtransfusies of bij mensen die net met een serum tegen slangenbeten zijn behandeld, waar vaak hoge kalium waarden in gevonden worden.
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt aanbevolen de dagelijks maximale dosering niet te overschrijden.
BRON: http://www.jessevandervelde.nl/
DISCLAIMER:
B-Well doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van onze teksten, website en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/voeding.