13 juli 2013 

Kelp Noodles


Kelp Noodles SuperfoodsWAT IS KELP EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Kelp vormt het belangrijkste ingrediënt van kelp noodels. Kelp is een zeewier dat tot de familie van de bruine zeealgen (Laminariales) behoort en gedijt het beste in ondiepe wateren waar de temperatuur tussen de 6 en 15 graden Celsius is.

Bepaalde kelpsoorten groeien erg snel en kunnen dagelijks wel 30 cm groter worden, sommige kelpplanten kunnen zelfs een lengte van 75 meter bereiken. Vooral de snelgroeiende kelp wordt veel geteeld omdat het vlak onder het wateroppervlak groeit en dus makkelijk kan worden geoogst.

In de negentiende eeuw werd kelp veel gebruikt als grondstof voor het maken van soda (natriumcarbonaat), maar vooral de laatste jaren is het een steeds populairder wordend voedingsmiddel dat met name in de biologische natuurvoedingswinkels gretig aftrek vindt.

WAAR IS KELP GOED VOOR?

 • Kelp bevat buitengewoon veel voedingsstoffen die een alkalische buffer vormen in het lichaam, zoals natrium, kalium, magnesium en calcium. Het is ook rijk aan chlorofyl, dat de aanmaak van bloedcellen stimuleert en het lichaam zuivert.
 • Daarnaast is kelp een van de meest krachtige bronnen van jodium. Sommige kelpsoorten bevatten bijna 30.000 keer zoveel jodium als zeewater. Steeds meer mensen hebben zonder dat zij dat weten een jodiumtekort. Een gebrek aan jodium kan leiden tot schildklieraandoeningen en struma. Kelp wordt vaak aanbevolen om een jodiumtekort op een natuurlijke manier aan te vullen.
 • Kelp barst van vanadium, een essentieel sporenmineraal dat de vorming van haloperoxidase enzymen stimuleert en zo een natuurlijke antioxidantbescherming biedt. Vanadium zorgt tevens voor een verbeterde insulinegevoeligheid en een gebalanceerde bloedsuikerspiegel.
 • In zeewieren zitten unieke polysachariden die ook wel fucoidans worden genoemd. Deze fucoidans hebben typische vertakkingen die zwavelmoleculen bevatten. Ze zijn veel bestudeerd door wetenschappers omdat ze pijnstillend zijn, virussen kunnen bestrijden (waaronder Herpes) en kunnen beschermen tegen aderverkalking.
 • Terwijl de meeste reguliere medicijnen voor de behandeling van bloedstolsels vaak gevaarlijke bijeffecten hebben is het bekend dat de natuurlijke gesulfate polysachariden in kelp geen bijwerkingen hebben.
 • Als je wil afvallen of op je bloedsuikerspiegel wil letten dan zijn kelpnoedels niet weg te denken uit je voedingspatroon.

Kelp noodels zien eruit als pasta of noodels, maar bevatten in tegenstelling tot gewone pasta of noedels geen tarwe en koolhydraten. Van gewone pasta schiet je bloedsuiker omhoog, waardoor je insulineproductie sterk toeneemt en het lichaam de in deze pasta aanwezige koolhydraten opslaat als vet. In kelp noodels daarentegen zit vrijwel geen zetmeel, waardoor één portie kelpnoedels slechts zes calorieën en één gram koolhydraten bevat.

WAAR KAN JE KELPNOODLES KOPEN?

Kelp noodles zijn erg moeilijk of zelfs geheel niet te verkrijgen in normale en biologische winkelketens. Via de verschillende webshops kan je dit echter wel bestellen.

HOE GEBRUIK JE KELPNOODLES?

Kelp noodles kunnen worden gekookt maar ook rauw worden gegeten, je hoeft ze daarvoor alleen maar met water af te spoelen. Door de neutrale smaak van kelp noodles kun je er eindeloos mee variëren, ze smaken bijvoorbeeld overheerlijk in Italiaanse gerechten (ter vervanging van gewone pasta), wokgerechten (ter vervanging van gewone noodles of mie), salades, soepen, snacks, tussendoortjes en zelfs in smoothies en stoofschotels.

Kelp noodels smaken niet hetzelfde als gewone pasta. Ze zijn minder meelachtig dan pasta, ze proeven eerder neutraal en nemen de smaak aan van het gerecht dat je aan het bereiden bent.

WEETJES OVER KELPNOODLES

 • Kelp noodels zijn zo mager dat je er net zoveel van kan eten als je wil, je zult er nooit een gram van aankomen want je zit simpelweg te vol voordat je lichaam de kans krijgt om de geringe hoeveelheid aanwezige koolhydraten op te slaan als vet. Eén portie kelp noodels bevat slechts zes calorieën en één gram koolhydraten.
 • Het is bekend dat volkeren waar zeewier een vast onderdeel uitmaakt van het voedingspatroon, zoals Japanners, het minst lijden aan een jodiumtekort.
 • Bepaalde soorten kelp die in de Grote Oceaan leven worden door de Japanners Kombu genoemd. Deze kelp wordt veel door hen gebruikt als ingrediënt in traditionele gerechten zoals soepen, stoofschotels en sushi. Daarnaast wordt het in Japan vaak gebruikt om bonen tijdens het koken zacht te maken. Bij dit proces worden bepaalde suikers in de bonen omgezet in een vorm die het lichaam makkelijker kan opnemen, zodat flatulentie wordt geremd.

LET OP

 • U kunt beter geen kelp noodles kopen indien u allergisch bent voor kelp of natriumalginaat.
 • Raadpleeg eerst uw arts indien u medicatie gebruikt ter behandeling van hyperthyriodie (overactieve schildklier).

BRON: http://www.jessevandervelde.nl/

DISCLAIMER:

B-Well doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van onze teksten, website en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/voeding.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !