09 januari 2016 
in 55+

Gezondheidsvoordelen Powerplate voor ouderen

Power Plate® is, zeker indien men onder begeleiding traint, zeer gemakkelijk in gebruik.

Dat maakt het dan ook geschikt voor alle leeftijden.

Mijn jongste klant is 14 en de oudste is 84 jaar. Leeftijd is dus zeker geen excuus!

Integendeel, net door de eenvoud van het toestel is het gemakkelijk om op oudere leeftijd met Power Plate® training te starten.

Het gebeurt wel vaker dat m’n zestigers straffere oefeningen doen dan de twintigers die ik train. Laat leeftijd dus zeker niet afschrikken om te starten.

Acceleratietraining wordt niet enkel gebruikt in sportcentra, maar vooral ook bij fysiotherapeuten tijdens het revalidatieproces.

Dit zijn dan wel aangepaste trainingsprogramma’s en men dient zeer goed te worden opgevolgd, maar de resultaten zijn opmerkelijk sneller en beter dan met andere trainingsmethodes. (zie hoofdstuk 9 en 10)

Eén van de eerste toepassingsgebieden van de Power Plate® was het bestrijden van osteoporose (botontkalking).

Door trillingen, trek- en duwkrachten die op het lichaam inwerken tijdens een Power Plate® training wordt het botweefsel enorm gestimuleerd.

Verschillende studies hebben dan ook aangetoond dat er een lineair verband is tussen spierkracht en botdichtheid. Voor veel oudere mensen is acceleratietraining dus echt een meerwaarde.

Met behulp van de Power Plate® kan je op een gemakkelijke, veilige en eenvoudige manier spieren activeren, waarbij geen gebruik hoeft te worden gemaakt van externe weerstandsvormen zoals gewichten, dumbbells en banden.

De belasting op gewrichten, banden en pezen is bij acceleratietraining veel kleiner dan bij traditionele krachttraining en maakt het dus een ideale training om in te zetten op latere leeftijd en mogelijks daarmee gepaard gaande beperkte mobiliteit.

 

Hieronder alvast enkele studies die de voordelen aantonen voor training op hogere leeftijd.

Effecten van Whole Body Vibration training op cardiorespiratoire conditie en spierkracht bij ouderen. Age and Ageing. Vol. 38(4), pp: 448-454, 2009

Dit onderzoek beoordeelde de effecten van een jaar Whole Body Vibration training op de cardiorespiratoire conditie en spierkracht bij mensen boven de 60 die zelfstandig woonden.

Een groep van 220 volwassenen werd willekeurig verdeeld over 3 groepen.

  • De WBV groep trainde op een vibratieplaat.
  • De fitnessgroep voerde cardiovasculaire oefeningen, krachttraining en balans- en rekoefeningen uit.
  • De controlegroep trainde niet.

Het resultaat was dat de hartslag significant toename tijdens de WBV training.

Na 1 jaar namen de piek in de zuurstofopname en spierkracht zowel in de WBV groep als in de fitnessgroep significant toe.

De toename in de piek in de zuurstofopname en de spierkracht was vrijwel gelijk voor beide trainingsgroepen.

Conclusie: Whole Body Vibration training lijkt voor ouderen die zelfstandig wonen een effectieve methode om cardiorespiratoire conditie en spierkracht toe te laten nemen.

De inzetbaarheid van Whole Body Vibration bij ouderen in instellingen en de invloed ervan op spierprestatie, evenwicht en mobiliteit. BMC Geriatrics. Vol. Dec; 5:17, 2005

Vermoeidheid of desinteresse kan ertoe leiden dat intensieve lichamelijke inspanning voor ouderen in verzorgingtehuizen verminderd.

Eenvoudige, korte oefeningen met dezelfde trainingsresultaten zouden een alternatief kunnen zijn.

Het doel van deze studie was om te onderzoeken in welke mate Whole Body Vibration zou kunnen worden ingezet voor ouderen in instellingen, alsmede welk effect het heeft op het functioneren en de spierprestaties.

Conclusie: Voor bewoners van instellingen die deels gehinderd worden in hun functioneren is een programma met statische Whole Body Vibration oefeningen van 6 weken haalbaar, welk een positieve invloed heeft op hun evenwicht en mobiliteit.

Whole-Body-Vibration training verhoogt de kracht van de kniestrekkers en de bewegingssnelheid bij oudere vrouwen. Journal of the American Geriatric Society. Vol. 52, pp: 901-908. 2004

Het doel van deze studie was het effect van 24 weken Whole Body Vibration training en fitnesstraining op de kracht van de kniestrekkers en de bewegingssnelheid te onderzoeken en te vergelijken.

89 postmenopauzale vrouwen namen deel aan dit onderzoek. Beide trainingsgroepen voerden een progressief programma voor de kniestrekkers uit, terwijl de controlegroep gedurende 24 weken niet trainde.

Uit de resultaten van de studie bleek dat zowel de Power Plate® groep als de groep die krachttraining uitvoerde na 24 weken een toename in spierkracht van de kniestrekkers lieten zien.

Deze toename resulteerde in een toename in de hoogte van de countermovement jump bij de Power Plate® groep (+19,4%) en in de groep die krachttraining onderging (+12,9%).

In de controlegroep werd geen toename geconstateerd.

De bewegingssnelheid nam alleen in de Power Plate® groep toe (+7,4%).

Conclusie: Power Plate® is een veilige en geschikte trainingsmethode, en is even efficiënt als conventionele krachttraining om de kracht van de kniestrekkers, bewegingssnelheid en prestaties bij de countermovement jump te trainen bij oudere vrouwen. Deze factoren zijn zeer belangrijk voor het dagelijks functioneren en om vallen te voorkomen.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?

Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Heeft u nog verdere vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !