Chiazaad - superfoods steeds belangrijker in onze voeding
arrow_drop_up arrow_drop_down
13 juli 2013 

Chiazaad

Chiazaad SuperfoodsWAT IS CHIAZAAD EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Chiazaad is afkomstig uit Midden Amerika en wordt gewonnen van de Chia (Salvia Hispanica), een Mexicaanse muntplant die tot de lipbloemigen behoort. De Chia wordt ongeveer één meter hoog en heeft witte of paarse bloemen die marmerkleurige tot witte, bruine, paarse en zwarte zaden produceren van ongeveer één millimeter doorsnede. Deze kleine chiazaadjes waren naast een voedselbron ook ooit de basis van veel ceremoniële dranken van de oude Maya’s en Azteken.

De Azteken ontdekten ruim voor onze jaartelling al dat Chiazaad hen kracht gaf, ook gebruikten ze het zaad als geneesmiddel bij allerlei kwalen.

Bij de Azteken was chiazaad meer waard dan goud, waardoor het een tijd lang hun belangrijkste betaalmiddel was. Bovendien speelde het zaad een belangrijke rol bij de offers aan hun goden, wat voor de Spanjaarden de voornaamste reden was om deze ‘heidense’ plant bijna geheel uit te roeien.

WAAR IS CHIAZAAD GOED VOOR?

Chiazaad is een lekkere en gezonde voedingsbron en zit zo dusdanig volgepropt met enorme hoeveelheden essentiële voedingsstoffen. Chiazaad bevat onder andere de volgende reeks vitamines (vitamine A en minder bekende vitamines), mineralen (o.a. calcium, kalium, magnesium, zink, fosfor, mangaan en sodium), enzymen, eiwitten, aminozuren (tot zelfs 19 stuks), vezels en antioxidanten.

Het heeft ook een enorm hoge dosering aan omega-3 en ook omega-6 vetten.

Eén van de meest toegepaste redenen voor chiazaad consumptie in onze moderne tijd, is het verminderen van lichaamsgewicht. Het zorgt bij voldoende inname voor een afname van de behoefte naar (onnatuurlijke) suikers. Het helpt tegen de drang naar suiker en verhoogt de gevoeligheid voor insuline. Deze insuline gevoeligheid in ons lichaam wordt grotendeels vernietigd door een te grote hoeveelheid bewerkte suikers die in de meeste bewerkte voedselproducten aanwezig zijn in onze huidige maatschappij. Als onze gevoeligheid voor insuline toeneemt, betekent dit dat onze pancreas klier minder insuline hoeft aan te maken, zodat onze glucose niveaus in ons bloed normale waardes blijven behouden. Als er minder insuline in onze bloedstroom wordt vrijgelaten, betekent dat gelijktijdig dat er minder suikers in vetten worden omgezet en we hierdoor tevens minder in gewicht toenemen.

Verder heeft Chiazaad positieve werking op:

  • cholesterol,
  • bloedsuikerspiegel,
  • vasthouden van lichaamsvocht
  • regulatie van ons endocrien (hormonaal) systeem,
  • bacteriële en virus infecties,
  • een gezonde en soepele huid,
  • bloedvatensysteem,
  • uithoudingsvermogen,
  • energiepeil (zowel lichamelijk als geestelijk)
  • spijsverteringsproces.

WAAR KAN JE CHIAZAAD KOPEN?

Chiazaad is tegenwoordig redelijk gemakkelijk te verkrijgen in bio- of reform winkels en natuurlijk ook webshops.

HOE GEBRUIK JE CHIAZAAD

Chiazaad kan door salades worden gemengd of door muesli, ontbijtgranen, sauzen en soepen worden geroerd. Daarnaast kunnen chiazaadjes worden toegevoegd aan smoothies.

De verhouding tussen chiazaad en het toegevoegde vocht in bijvoorbeeld een smoothie of shake is zeer belangrijk. De verhouding is ongeveer 1 theelepel chiazaad per kop water, sap of zuivelproduct. Chiazaad heeft de eigenschap om ongeveer 12 keer z’n eigen gewicht in water op te kunnen nemen. Dat leidt ertoe dat een smoothie met chia zaad na 10-15 minuten veranderd in een gelachtige pap of brei. Als je de voorkeur geeft aan een stevige smoothie of shake, dan kun je deze het beste even laten staan.

WEETJES

  • Op een eetlepel chiazaad kon een Aztekenkrijger een hele dag voort.
  • Chiazaad bevat nog meer eiwit, vezels en calcium dan lijnzaad. Bovendien zijn er aanwijzingen dat lijnzaad prostaatkanker zou kunnen bevorderen.
  • Anders dan bij lijnzaad het geval is hoeft chiazaad niet eerst vermalen te worden voordat het te verteren is.
  • Chia bevat per gram:
    • 1400% meer magnesium bevat dan broccoli
    • 800% meer fosfor bevat dan verse melk
    • 600% meer omega-3 vetten bevat dan Atlantische zalm
    • 500% meer calcium bevat dan verse melk
    • 500% meer proteïnen bevat dan kidney bonen
    • 300% meer selenium bevat dan lijnzaad
    • 300% meer ijzer bevat dan verse spinazie
    • 100% meer kalium bevat dan bananen
    • 100% meer vezels bevat dan zemelen

LET OP

  • Raadpleeg eerst uw arts indien u bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicijnen gebruikt of indien u bloedverdunners slikt. Ook kunt u beter geen chiazaad kopen indien u een lage bloeddruk heeft.
  • Kan door het grote gehalte aan vezels een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken.

BRON: http://leden.jessevandervelde.com/chia-zaad/

DISCLAIMER:

B-Well doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van onze teksten, website en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/voeding.

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !

Koekje erbij?