13 juli 2013 

Yacon

Yacon SuperfoodsWAT IS YACON EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Yacon komt oorspronkelijk uit Peru, waar deze ondergrondse knolsoort ook wel ‘apple of the earth’ wordt genoemd en in wel 400 verschillende variaties voorkomt. De yacón grondappel groeit en bloeit name in de hooglanden die uitlopen van de Amazone en overlopen in de machtige sneeuwtoppen van het oeroude Andes gebergte.

De yacón plant kan tot zo’n 2m hoog worden en produceert een prachtige kleine gele bloem aan het einde van het groeiseizoen. De prachtige bloem laat overduidelijk de aanwezige verwantschap met de zonnebloem blijken in een prachtige geeloranje kleurschakering.

De bloemachtige bijsmaak wordt ook wel vergeleken met de smaak van viooltjes. De bloem van de yacón plant zelf lijkt op de prachtige en welbekende zonnebloem, waar zij dan ook familie van is, net als van de Jeruzalem artisjok.

Yacón is met name ook zeer geliefd vanwege haar bijzondere en subtiele zoete smaak, welke lijkt op een mix van stroop en karamel, gecombineerd met een de smaak van een natuurlijk hars en bloemen.

De oude Inca’s alsook de huidige Andes bevolking nuttigt deze knol al gedurende duizenden jaren in al haar varianten.

WAAR IS YACON GOED VOOR?

 • Yacón bezit een zeer lage waarde op de glycemische index
 • Yacón bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën, wat uitzonderlijk is voor een zoetstof
 • Yacón bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. van alle bekende voedingsbronnen op de wereld
  • F.O.S. (fructooligosaccharide) is een speciale type fructose wat het lichaam onverteerd weer verlaat. Hierdoor loopt het menselijke lichaam geen enkel gevaar op voor schommelingen in de suikerspiegel, in dit geval de glucosespiegel.
  • F.O.S. heeft tevens eens een prebiotische werking op het lichaam heeft, met name op de lactobaccillus en de bifido bacterie. Deze dragen gezamenlijk met talloze andere bacterie in ons spijsverteringsstelsel zorg een gezonde conditie van onze darmen.
  • Het  is uitermate belangrijk om een gezonde en maximale opname van voedingsstoffen uit ons voedsel te garanderen.
  • Tevens levert het een fantastische boost voor ons menselijke afweersysteem en gezondheid op en helpt het allerlei eerder genoemde ziektes zoals bijvoorbeeld (darm)kanker voorkomen.
  • Yacón bezit bijzonder veel inuline, welke zorgt voor de overheerlijke mild zoete smaak.
  • Yacón bezit prachtige en krachtige eigenschappen die een positieve invloed hebben op ons algehele spijsverteringssysteem (en stoelgang), zoals bijvoorbeeld op de opname van voedingsstoffen uit ons voedsel (met name vitamine B complex, calcium en magnesium). De verbeterde opname van deze vitaminen en mineralen zorgt bijvoorbeeld dat botontkalking en osteoporose mogelijkerwijs wordt geheeld en wordt voorkomen.
  • Ook helpt yacón bij het elimineren van gifstoffen in het menselijke lichaam en stimuleert het de aanmaak van korte-keten vetzuren zoals bijvoorbeeld butyraat. Deze zijn essentieel voor het goed functioneren van ons vetmetabolisme.
  • Tot slot is yacón ook nog bijzonder rijk aan kalium en antioxidanten. Met name de laatste leveren een fantastische en onschatbare bijdrage in de strijd tegen het vormen van kankercellen en andere cel mutatievormen in het menselijke lichaam en ondersteunen tevens bij de beschadiging van oude en aanmaak van nieuwe lichaamscellen.

WAAR KAN JE YACON KOPEN?

Yacon is helaas niet overal even gemakkelijk te verkrijgen. Wel is er duidelijke een toename in interesse te zien in het Westen, wat tot gevolg heeft dat Yacon tegenwoordig niet alleen online in allerlei verschillende webwinkels te koop is, maar ook te vinden is bio –of reformwinkels.

HOE GEBRUIK JE YACON

Yacón is verkrijgbaar als poeder, thee of siroop.

In poedervorm is yacón uitstekend te verwerken in allerlei koude dranken, shakes en smoothies.Ook is Daarnaast is het eventueel toe te passen als suikervervanger bij het bakken van allerlei soorten taarten en cakes, al is het raadzaam de yacón zo weinig mogelijk te verhitten, dit om te voorkomen dat de oorspronkelijke voedingswaarde verloren gaat.

Yacón thee gemaakt van yacón bladeren bevat stoffen die het glucosegehalte in het bloed verlagen.

Ook is er nog de bijzonder smaakvolle yacón siroop, welke natuurlijk uitstekend te gebruiken is op wafels, poffertjes en pannenkoeken en ook heerlijk is in smoothies, lassies en shakes als zoetmiddel.

WEETJES OVER YACON

 • Fructooligosaccharide (FOS) is een unieke soort suiker die niet geabsorbeerd kan worden door het lichaam.
 • De siroop is geperst van de wortel van de yacon plant en heeft een rijke en volle smaak die lijkt op een combinatie van karamel en melasse.
 • Yacón poeder bezit een meer bloem- of fruitachtige smaak, terwijl yacón siroop eerder een karamelachtige smaak bezit. Beiden zijn echter mild van tong en bijzonder geschikt als vervanger van geraffineerde en kunstmatig gefabriceerde suikers.

LET OP

Raadpleeg indien u diabetes heeft of indien u medicatie gebruikt ter behandeling van een verhoogde bloedsuikerspiegel.

BRON: http://www.jessevandervelde.nl

DISCLAIMER:

B-Well doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van onze teksten, website en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/voeding.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !