13 juli 2013 

Whey

WAT IS WHEY EN WAAR KOMT HET VANDAAN?Whey

Whey is ook wel bekend onder de naam ‘wei’, een voedselsupplement dat bekend is als bijproduct van melk. Het is de vloeistof die achterblijft als de melk gestremd is tijdens het proces van kaasmaken. De vaste bestanddelen, ook wel ‘wrongel’ genoemd, blijven achter nadat de wei is afgetapt.

Zoete wei wordt gemaakt tijdens het maken van soorten harde kaas, zoals cheddar of Zwitserse kaas. Zure wei wordt verkregen tijdens het maken van zure soorten kaas en bijvoorbeeld kwark.

Ook is het een additief in veel bewerkte voedingsmiddelen zoals babyvoeding, brood, crackers, gebak en in commercieel diervoeder en de farmaceutische industrie, waar het vaak een bestanddeel is in allerlei verschillende soorten inhalers. Tot slot wordt het ook nog vaak gebruikt als een smaakmaker in allerlei light producten.

In de afgelopen 20 jaar heeft de reputatie van whey een lange weg afgelegd. Deze heeft zich ontwikkeld van afvalproduct tot zeer hoog gewaardeerd voedingssupplement met bijzondere eigenschappen en een zeer hoge voedingswaarde, met name wat betreft de dosis aan proteïnen.

Whey bevat na het bewerkingsproces nog steeds zeer veel stoffen uit de oorspronkelijke melk zoals vitamines (met name uit de B groep), wei-eiwit/proteïne, melksuiker, aminozuren en mineralen. Toch bevat whey nauwelijks of geen vetten, in scherp contrast met de oorspronkelijk toch zeer vette verse melk.

WAAR IS WHEY GOED VOOR?

De meest voorkomende reden voor consumptie van whey producten is bijna altijd het aanmaken van extra spierweefsel en het herstel van ditzelfde weefsel. Whey producten zijn erg populair binnen de wereld van sporters en met name bij bodybuilders en krachtsporters. Dit is voornamelijk omdat proteïnen zo goed als alle aminozuren bevatten die het menselijke lichaam nodig heeft voor het opbouwen en herstellen van het lichamelijk (spier) weefsel. Whey producten leveren de mogelijkheid al deze essentiële en vertakte keten aminozuren zeer gemakkelijk op te nemen in het lichaam en allemaal ook nog eens in de perfecte verhoudingen.

Door intensief te sporten ontstaat er soms flinke slijtage in het lichaam en worden de spieren, pezen en weefsel flink en vaak zelfs overbelast en dan komen whey producten zeker van pas voor het herstel.

Daarnaast heeft whey een positieve invloed op diabetici met diabetes type II. De aanmaak van insuline wordt sterk bevorderd en worden de hoge pieken en diepe dalen in de bloedsuikerspiegel duidelijk verholpen en zelfs voorkomen.

Andere positieve eigenschappen:

  • een positieve bijdrage in het bestrijden van leverziekten.
  • een goede bescherming in de strijd tegen hartziekten en cardiovasculaire problematiek.
  • Verbeteren van het herstelproces na zware arbeid of training en helpt om de voorraad eiwitten in het lichaam snel weer op peil te brengen.
  • draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven, een langere levensduur, een gezondere weerstand en goed functionerend immuunsysteem.
  • draagt bij aan het reduceren van ongezonde en overtollige vetten.
  • verhoogt de energieniveaus in het lichaam
  • stimuleert de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten. Die verbinden zich met zware metalen in ons lichaam om deze vervolgens buiten te dringen.

WAAR KAN JE WHEY KOPEN?

Whey producten zijn over het algemeen zeer gemakkelijk aan te schaffen.  Let er wel op om de juiste whey aan te schaffen.  Met de whey producten van One World, kan u alvast niets fout doen, omdat dit de meest zuivere whey ter wereld is. Deze kan u zeker vinden via webshops en misschien ook al in enkele bio- of reformwinkels.

HOE GEBRUIK JE WHEY?

Whey kan op verschillende manieren en in verschillende vormen worden geconsumeerd. De meest bekende vormen zijn als poeder en als drank. Whey poeder kan worden toegevoegd in allerlei smoothies en shakes.

WEETJES OVER WHEY

De beste en meest gezonde (plantaardige) proteïnen worden gewonnen uit bruine rijst, erwten en hennep. Bruine rijst wordt beschouwd als de meest hypoallergene proteïnebron van allemaal, wat speciaal voor mensen met voedselallergieën erg belangrijk is.

Wanneer deze proteïne vorm gemixt wordt met een andere hoge kwaliteit proteïne afkomstig van bijvoorbeeld erwten of hennep, vormen de beide soorten een complete proteïnebron met alle essentiële en ook vertakte-keten aminozuren die nodig  zijn voor het menselijke lichaam. Het bijzondere aan hennep proteïne is dat het één van de weinige planten is die op zich al een complete proteïnebron is.

Hennep bevat veel zwavel bevattende aminozuren (methionine en cysteïne), welke noodzakelijk zijn voor het cellulair ontgiften van het lichaam en nodig zijn voor de productie van bepaalde vitale enzymen. Tenslotte is het ook nog eens zeer rijk aan vertakte-keten aminozuren die nodig zijn voor de groei en reparatie van spierweefsel.

Naast al deze cruciale feiten is het ook zeer belangrijk dat het aangeschafte proteïnepoeder middellange keten triglyceriden bevat, het liefst afkomstig uit biologische kokosolie, dit om het verteringsproces te vergemakkelijken en om de biodiversiteit te vergroten.

LET OP

95% van alle whey poeders zijn vervuild met allerlei toxische supplementen zoals: geraffineerde en kunstmatige suikers (zoals bijvoorbeeld aspartaam, sorbitol en sacharine), soja, ei, tarwegluten, conserveringsmiddelen en inferieure proteïne. Elke bewuste en intelligente consument wordt onmiddellijk achterdochtig bij het zien van deze rij bestanddelen, omdat de meeste in bijna alle gevallen helemaal niet bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Gebruik deze link voor meer info over de bestandsdelen die beter niet in whey zitten.

BRON: http://www.jessevandervelde.nl

DISCLAIMER:

B-Well doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van onze teksten, website en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/voeding.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !