Welke voedingssupplementen moet ik nemen tijdens het dieet?

Vanuit PowerSlim worden 2 supplementen voorzien bij het proteinedieet, nl. PowerSlim Multivitamine & AcidoFit

PowerSlim Multivitamine neem 1x smorgens & Acidofit 1x savonds.

 De producten van PowerSlim zijn continu in ontwikkeling.

Zo werd recent een nieuwe receptuur voor de multivitamine en Acidofit ontwikkeld op basis van de laatste inzichten.

Deze verbeterde supplementen worden beter door het lichaam opgenomen vanwege de gebruikte vorm van vitamines en mineralen.

Bij het ontwikkelen hiervan werd de werking van het menselijk lichaam en van vitamines, mineralen en de verschillende vormen waarin deze voorkomen toegepast om tot deze zeer hoogwaardige formule te komen.

De recepturen bevatten alleen de actieve vormen* van vitamines en mineralen, dit zorgt ervoor dat de stoffen goed opgenomen kunnen worden. Deze opname door het lichaam wordt ook wel de biologische beschikbaarheid genoemd.

Kwalitatief minder goede vitamine- en mineralensupplementen bevatten vormen van vitamines en mineralen die nog niet klaar zijn om door het lichaam te worden opgenomen. Dit zijn de multivitamineproducten die je bij de drogisterij kunt kopen, ook de wat duurdere merken. Ze moeten eerst omgezet worden in de actieve, voor het lichaam bruikbare vorm met behulp van hulpstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld andere vitamines, mineralen en spoorelementen. Deze hulpstoffen noemen we cofactoren. Wanneer je niet voldoende voorraad hebt van deze cofactoren dan kan de omzetting niet plaatsvinden en kan de vitamine zijn werk niet doen in het lichaam. Daarnaast kan de inactieve vorm gaan opstapelen in het lichaam, wat nare bijwerkingen kan geven.

Mensen met overgewicht hebben bijna altijd een gebrek aan cofactoren. Dit gebrek ontstaat doordat ze te weinig gezonde voeding binnenkrijgen die deze cofactoren bevatten. Daarnaast berooft ongezonde voeding, met veel snelle koolhydraten, het lichaam ook van belangrijke vitamines en mineralen zoals magnesium en zink.

Vitamines en mineralen dienen zelf ook als cofactor om allerlei processen in het lichaam te laten plaatsvinden. Zo zijn vitamines en mineralen nodig om hormonen te produceren. Hormonen voeren op hun beurt ook weer veel belangrijke functies uit voor het lichaam.

Kortom, om een optimale werking te hebben van een multivitaminesupplement voor het lichaam is het belangrijk een goede kwaliteit multivitamine te hebben.

*Verdiepende uitleg actieve vormen:

Samenstelling PowerSlim Multivitaminen

Vitamine B12

Bijna alle mensen hebben een tekort aan B12, maar dit hoeft niet per se aan onvoldoende inname te liggen. Het probleem ligt meestal bij de omzetting in het lichaam tot de juiste actieve vorm. Methylcobalamine als verbinding voor vitamine B12 heeft als voordeel dat het de best opneembare vorm van vitamine B12 is omdat dit al de juiste, actieve vorm is. Ook blijft er lang een hoog gehalte in het lichaam aanwezig in vergelijking tot andere vormen van B12. Het is de specifieke vorm die gebruikt wordt door je lever, hersenen en zenuwstelsel.

Een andere belangrijke functie van methylcobalamine is het opruimen van het gevaarlijke homocysteïne in de bloedvaten waardoor het de kans op hart- en vaatziekten en beroertes kan verkleinen.

Foliumzuur (vitamine B11)

Quatrefolic is de actieve vorm van vitamine B11 foliumzuur. Foliumzuur is slechts een voorloper van de stof die het lichaam daadwerkelijk kan gebruiken. Je bent er dus afhankelijk van of je lichaam het wel omzet in de juiste, actieve vorm waar je lichaam iets mee kan. We kennen allemaal het belang van deze vitamine bij een zwangerschap, om neuraalbuisdefecten zoals een open ruggetje en hazenlip te voorkomen. Maar er zijn nog veel meer belangrijke functies in het lichaam die afhangen van deze vitamine. Net zoals vitamine B12 verlaagt foliumzuur het homocysteïnegehalte in het bloed. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast lijkt de stof een belangrijke rol te spelen bij het voorkomen van dikkedarmkanker, dementie en depressie.

Vitamine B6

Vitamine B6 is betrokken bij meer dan honderd enzymreacties in het lichaam, die vooral gerelateerd zijn aan de energieproductie en de stofwisseling van vetten en eiwitten. Een tekort aan vitamine B6 in de voeding komt erg vaak voor, mede doordat vitamine B6 in voedingsmiddelen verloren gaat door het kookproces.
Vitamine B6 helpt bij de verlaging van de homocysteïne- en cholesterolspiegel waardoor het een gunstige invloed heeft op hart en bloedvaten en de hersenstofwisseling. Ook bij de vorming van hemoglobine, nucleïnezuren en neurotransmitters, zoals serotonine, is vitamine B6 betrokken.
Pyridoxaal-5-fosfaat (P5P) is de actieve vorm van vitamine B6. Suppletie met vitamine B6 in de vorm van P5P heeft als voordeel dat de vitamine niet meer door het lichaam omgezet hoeft te worden in zijn biologisch actieve vorm, een proces dat niet bij iedereen even efficiënt verloopt. Daarnaast kan er vanwege de betere werkzaamheid volstaan worden met een lagere dosering.

Samenstelling AcidoFit

Magnesium speelt een belangrijke rol in het metabolisme en is nodig voor een goede werking van veel enzymen. Het is nodig voor de opbouw van lichaamseiwit, botopbouw, de overdracht van prikkels in spieren en in de zenuwbanen en voor een goede hartspierwerking. Magnesium is ook belangrijk voor het ontspannen van de spieren en helpt de vochtbalans en zuurtegraad te handhaven. Een tekort manifesteert zich dikwijls in de vorm van kuitkrampen.

Om in het lichaam werkzaam te zijn is een goede opname van elementair magnesium uit het maag-darmkanaal nodig. Het elementaire gehalte zegt iets over de hoeveelheid ‘pure’ magnesium die het supplement bevat. Er bestaan verschillende vormen van magnesium. Magnesiumoxide heeft het hoogste gehalte aan elementair magnesium, alleen wordt deze vorm niet goed opgenomen. Magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat worden wel goed uit de darmen opgenomen maar hebben weer een laag gehalte aan magnesium. Door een nieuwe speciaal ontwikkelde productietechniek is het mogelijk om een hoge dosis magnesium toe te passen die ook nog eens goed opneembaar is, deze vorm heet UltraMagSucrosomial magnesium*.

Voor deze vorm van magnesium is de zogeheten Sucrosomial® technologie ontwikkeld (gepatenteerd) waarbij het actieve mineraal “ingekapseld” is tussen twee lagen fosfolipiden (zonnebloemolie en sucrose esters van vetzuren). Dit tweelagige membraan is vergelijkbaar met het celmembraan en verbetert de absorptie terwijl het tegelijkertijd de nutriënten beschermt. Hierdoor kunnen de nutriënten onbeschadigd door het spijsverteringskanaal heen, reageren zij niet met het slijmvlies en kunnen zij direct via de dunne darmwand de bloedstroom in.

Zink versterkt je immuunsysteem en draagt bij aan een goede zuur-base balans. Daarnaast is het een krachtige antioxidant die helpt om de bij het afslanken vrijgekomen afvalstoffen te verwijderen.

L-Citrulline* helpt bij de verwijdering van afbraakproducten van de spijsvertering, met name bij verbranding van eiwitten. Daarnaast beschermt L-Citrulline de levende cellen.

L-Citrulline stimuleert de aanmaak van het aminozuur arginine. Arginine is een precursor van het ‘goede radicaal’ NO. In de spiercel betekent meer NO dat de second messenger cyclic guanosine monophosphate actiever wordt. Daardoor verbrandt de cel meer vetten en suikers.

Dat is waarschijnlijk het mechanisme achter de vermeende afslankwerking van arginine. In trials verliezen vrouwen met overgewicht die suikerziekte hebben, sneller vet en houden ze meer spierweefsel vast als ze een afslankdieet combineren met argininesuppletie.

Een probleem is echter dat het lichaam arginine niet goed opneemt. Een alternatief is citrulline. Citrulline wordt niet afgebroken door de lever, en verdringt geen andere aminozuren. En in het lichaam zetten enzymen citrulline geleidelijk om in arginine. Eigenlijk kun je citrulline beschouwen als argine-depot.

L-Carnosine* is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt tegen afbraak van lichaamseiwitten, de spierfunctie ondersteunt en verkramping tegengaat.

Een belangrijke vorm van veroudering wordt veroorzaakt door beschadiging van lichaamseiwitten. Denk daarbij aan schadelijke processen als oxidatie, carbonylering, glycosylering en lipideperoxidatie, waardoor lichaamseiwitten veranderen en beschadigd raken. Op deze ongunstige processen heeft Carnosine een remmende invloed.

Verder kan Carnosine de afbraak van eiwitten door proteolyse tegengaan. Carnosine helpt de recycling van beschadigde eiwitten door de zogenaamde proteasomen te beschermen. Proteasomen zijn eiwitten die beschadigde en gedenatureerde eiwitten uit de cel kunnen verwijderen. Op deze proteasomen willen we dus zuinig zijn.

Ontgiften spieren: Carnosine komt in grote hoeveelheden in spierweefsel voor en zorgt daar voor een effectievere contractie van spierweefsel. Het maakt de cellen gevoeliger voor calcium, dat de spiercontractie initieert. Daarnaast is het betrokken bij de detoxificatie (het ontgiften) van stoffen die vrijkomen in de skeletspieren vanwege de vetverbranding.

Alpha-ketoglutaraat bindt het teveel aan fosfaat in het bloed en zorgt op die manier voor en goede zuurgraad in het bloed. Dit voorkomt dat calcium uit de botten wordt onttrokken om de zuurgraad in balans te brengen.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen? Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Wenst u graag langs te komen voor een gratis consultatie of voor een proefpakket? Gebruik dan deze link

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !