Quorn Foods, producent van veggieburgers en andere vleesvervangers, maakte onlangs bekend dat zijn omzet met 19 procent is gestegen in de eerste helft van 2017.
In België was het zelfs een stijging van 29%, de grootste stijging van alle 18 landen waar ze vegetarische producten verkopen.
Belgen eten dus steeds meer vleesvervangers en dat vooral door de stijgende groep flexitariërs”. Dat zijn mensen die bewust 1 of meerdere keren per week geen vis of vlees eten.
Soms is dat vanuit gezondheidsredenen, soms ook vanuit financieel standpunt en ook anderen uit protest tegen de vleesindustrie/dierenwelzijn.
Als antwoord op de groeiende vraag van consumenten naar vleesvervangers hebben verschillende bedrijven uit de voedingsindustrie alternatieven voor vlees toegevoegd aan hun assortiment en ook in de rekken van supermarkten nemen de vleesvervangers steeds meer plaats in.
Vleesvervangers worden gemaakt van plantaardige proteïnes en andere ingrediënten.
Eén van de meest gebruikte ingrediënten is soja, waarvan bekend is dat het goede effecten heeft op onze gezondheid.
Zo verlaagt het slechte cholesterol en verhoogt het de goede cholesterol.
Bijkomend leveren de proteïnen van soja ons alle 9 essentiële aminozuren en zit het boordevol met isoflavones, die ons beschermen tegen borst- en prostaatkanker.
Soja zorgt er ook voor dat ons lichaam minder calcium afscheidt en vermindert daardoor het risico op osteoporose.
Sommige vleesvervangers smaken en zien eruit als echt vlees, terwijl anderen hun eigen unieke smaak en textuur hebben.
In het algemeen zijn vleesvervangers minder vet dan echt vlees en leveren ze ons veel proteïnes, ijzer en vitamine B.
MAAR….vleesvervangers zijn niet allemaal even gezond!
Vegetarische hamburgers bijvoorbeeld passen wat mij betreft niet in een gezonde levensstijl omdat het bij uitstek fabrieksproducten zijn.
Deze producten zijn met een heleboel ingrepen in elkaar gestoken door de voedingsindustrie…
Het eerste dat vaak opvalt is de lijst aan ingrediënten. Als er zo geknutseld moet worden aan een voedingsmiddel, tja…
De kans dat er ongezonde ingrediënten in zitten is groot en je kunt veel beter voor gezonde, verse producten kiezen.
Veel mensen kiezen de vleesvervangers om aan hun eiwitten te komen.
Op zich bevat bijvoorbeeld een vegetarische hamburger veel eiwitten, maar als je naar de ingrediënten kijkt zie je dat het onder meer om gerehydrateerd soja-eiwit gaat.
Dat is eiwit uit soja waarbij langs chemische weg eerst water is onttrokken en later weer is toegevoegd.
Bovendien bevatten vleesvervangers meestal veel suikers en verzadigde vetten.
Wie gezond vlees of vis wil vervangen moet aan de slag met basisproducten.
Het probleem is dat je in de vegetarische afdeling van supermarkten vooral bereidingen vindt.
Die zitten, net als bereidingen mét vlees, vol toegevoegde vetten, suiker en zout.
Je kan deze producten best uitzonderlijk gebruiken als je in tijdsnood zit.
Voor de rest kies je best voor zo minst mogelijk geknutselde varianten zoals peulvruchten, linzen, bonen, soja, quorn, tofu, seitan, tempeh, …
Gebruik je zelf vleesvervangers? Wat is uw drijfveer en welke gebruik je? Vind je ze lekker?
Wat is jouw mening over vleesvervangers? Reageer hieronder en deel ons uw mening.
BRON: www.optimalegezondheid.com
Vragen of interesse?
Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?
Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!
Heeft u nog verdere vragen?
Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.
Wij helpen u graag verder!
Blijf op de hoogte
Wilt u meer van dit soort artikels lezen?
Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.
U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.