In onze westerse cultuur wordt de verzuring van het lichaam wel eens als de belangrijkste oorzaak van alle ziektes genoemd.
Tal van ziektes zoals kanker, artrose, depressie, reuma, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en slaapproblemen staan in relatie met een onbalans in het zuur base evenwicht.
Dagelijks wordt je zuur-base evenwicht beïnvloed door factoren zoals je eten en je drinken, de mate van lichaamsbeweging, de mate van stress die je ervaart, eventueel medicijngebruik, buitenlucht en noem het maar op.
Het zuur-base-evenwicht
Je stofwisseling bestaat uit een groot aantal processen in je lichaam.
Een goede afstemming van deze processen is van belang voor het evenwicht van de water-, zout- en energiehuishouding en de lichaamstemperatuur.
Het handhaven van een goede zuur-base-evenwicht in het lichaam is een belangrijke voorwaarde om de stofwisselingsprocessen goed te laten verlopen en is dus van groot belang voor je gezondheid.
Bij een gezond persoon heeft bloed een constante pH-waarde van circa 7,4.
De instandhouding van deze pH-waarde (zuur-base-evenwicht) is doorslaggevend voor de structuur en de optimale functies van het lichaamseigen proteïne, voor de doorlaatbaarheid van de celmembranen, de fysiologische verdeling van de elektrolyten in het lichaam en de functie van het bindweefsel.
Geringe afwijkingen kunnen leiden tot storingen in de stofwisseling die de gezondheid en het prestatievermogen negatief beïnvloeden en in extreme gevallen zelfs levensbedreigend kunnen zijn.
Het lichaam heeft in de loop van de evolutie omvangrijke en complexe buffersystemen ontwikkeld, die de pH-waarde van het bloed constant en stabiel houdt.
Voor het langdurig behoud van de buffercapaciteit en dus haar functionaliteit is het organisme op de permanente regeneratie van het systeem aangewezen.
Naast de buffersystemen ter neutralisatie in het bloed zijn de uitscheiding van koolzuurgas (CO2) via de longen en de verdunning en uitscheiding van zuren via de nieren wezenlijke bestanddelen van de zuurregulatie van het lichaam.
Wat maakt ons zuur?
Bij afbraak van de voedingsstoffen in ons lichaam ontstaan verschillende eindproducten die ofwel een neutraal, ofwel een zuur ofwel een base-karakter hebben.
In de moderne voeding veroorzaakt veelvuldige consumptie van proteïnen en koolhydraten een zuurbelasting van het lichaam.
Basevormende voedingsmiddelen zoals groenten, salade en fruit in te geringe omvang geconsumeerd worden.
Niet alleen voeding beïnvloedt het zuur-base-evenwicht, maar ook andere factoren.
Bij intensieve (kracht)training ontstaan bijvoorbeeld grote hoeveelheden melkzuur die door het lichaam geneutraliseerd dienen te worden.
Tot slot speelt ook de leeftijd een wezenlijke rol. Het vermogen tot verdunning en het uitscheiding van zuren via de nieren neemt bij het ouder worden vanwege de verminderde nierfunctie continu af.
Verzuring van je lichaam
Tijdens de normale stofwisselingsprocessen in het lichaam worden voortdurend zuren gevormd.
In veel gevallen is de productie van zuren zo groot dat de verhouding zuren en basen ernstig worden verstoord.
Er ontstaat verzuring (of acidose), een serieus te nemen risicofactor wat betreft het ontstaan en in stand houden van veel chronische ziekten zoals voortijdige veroudering, osteoporose of met andere woorden botontkalking. Ook hart- en vaatziekten blijken gerelateerd te zijn aan de verzuring van het lichaam.
Een te lange aanhoudende latente acidose van het lichaam belemmert de noodzakelijke stofwisselingsprocessen en werkt derhalve negatief op het totale organisme.
Er kunnen talrijke gezondheidsstoringen ontstaan zoals een verminderd prestatievermogen, maar ook symptomen als slaapstoornissen, vermoeidheid, concentratiestoornissen, stemmingswisselingen, infectiegevoeligheid, migraine, allergieën, huidproblemen, astma, lelijke nagels, obstipatie, minder zin in seks, depressieve gevoelens, gewichtstoename, haaruitval, vermindert immuunsysteem, jicht en reuma.
Verder wordt de afbraak van de spieren bevorderd dat van invloed is op de functie van de pezen, kraakbeen en gewrichtsbanden zoals bv. artrose.
Andere mogelijke gevolgen zijn spierkrampen alsook problemen met het maag-darmkanaal, zoals maagzuur, maagzweren, winderigheid en diarree.
Als die klachten langer aanhouden en het het zuur-base evenwicht niet herstelt, kun je zelfs last krijgen van aandoeningen zoals: kanker, spataders, hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, herseninfarct
Hoe kan je het zuur-base evenwicht herstellen?
Onder voedingsstoffen die zuren vormen in het lichaam, behoren: dierlijke eiwitten, alle granen, bloem, bonen, erwten, brood, suiker, vlees, vis, schaaldieren, ei, kaas en alle noten behalve amandelen. Verder geven melkproducten, vetten, alcohol, tabak en chemische medicijnen ook een zure reactie.
Daarbij moet nog worden opgemerkt dat de voedingsstoffen met een hoge pH-waarde, onderling nog sterk verschillen. De hoogste zuurtegraad heeft vlees en de laagste scoren de melkproducten.
Zuurvormende factoren in onze levensstijl zijn stress, angst, vermoeidheid, nicotine, aspirine en zware metalen zoals bv. lood, cadmium en amalgaanvullingen.
Basevormende voedingsstoffen zijn glutenvrije granen zoals quinoa, boekweit en amarant, alle vruchten en groenten, kruiden, wortelgewassen, zuidvruchten, algen, sojaproducten, amandelen, mais en biologische eieren.
Als we het voedingspatroon van de meeste mensen bekijken dan moeten we constateren dat bij de meeste mensen de balans doorslaat naar een te zure voeding.
Studies wijzen uit dat in onze huidige voeding de verhouding 80/20 zuur/base is, wat het omgekeerde is van de gewenste 20/80 zuur/base…
Een zondvloed van zuurvormende voeding komt tegenwoordig naar ons toe onder de vorm van zoetigheid, snoep, frisdrank, junkfood, alcohol en tabak.
Om het zuur-base-evenwicht te verbeteren is het belangrijk in de voeding een licht base-overschot te creëren.
Dat betekent meestal dat de voeding moet worden aangepast.
Leg de nadruk op het gebruik van plantaardige producten en drink bij voorkeur gezuiverd water.
Dat is tegenwoordig meer en meer op de markt te vinden en verkopen wij van het merk SLRP.
De voeding zou voor 80% moeten bestaan uit stoffen die een alkalisch (base) milieu hebben en voor 20% uit stoffen die een zure omgeving in stand houden.
Dat betekent 80% waterrijke voeding en 20% geconcentreerde voeding.
Kunnen voedingssupplementen helpen?
Is herstel van het zuur-base-evenwicht met het veranderen van het voedingspatroon niet haalbaar, dan kan een voedingssupplement op basis van basische mineralen ingenomen worden. Dit voedingssupplement bevat mineralen en spoorelementen zoals natrium, calcium, magnesium, ijzer, zink, koper, chroom, jodium en seleen.
Ook wie intensief traint of ouder is dan 50, kan baat hebben bij een basisch voedingssupplement.
Vragen of interesse?
Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?
Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!
Heeft u nog verdere vragen?
Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.
Wij helpen u graag verder!
Blijf op de hoogte
Wilt u meer van dit soort artikels lezen?
Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.
U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.