24 oktober 2013 
in Medisch

10 Tips om een verkoudheid tegen te gaan

Een verkoudheid komt niet van de kou!

Een verkoudheid is immers een virus en heeft niks met de temperatuur te maken.

Zodra de winter inzet, en het buiten kouder wordt, blijven de mensen over het algemeen meer binnen en wordt het huis minder gelucht. Hierdoor kunnen virussen zich veel gemakkelijker verspreiden dan onder de zomerse omstandigheden.

Ook kunnen virussen langer blijven leven buiten het lichaam, dankzij de kou en de vochtigheid. Hierdoor is de kans groter dat ze een nieuwe gastheer/gastvrouw vinden. Een ander punt dat meespeelt is het feit dat de kou de bovenste luchtwegen nauwer maakt, waardoor het immuunsysteem minder zou werken.

Als je verkouden bent, gaat je lichaam antistoffen aanmaken waardoor het virus bestreden wordt en ben je nog jaren immuun voor dat verkoudheidsvirus, maar er zijn wel honderd verschillende…

Er circuleren heel wat misverstanden over een verkoudheid waar we in een artikel er enkele van uitleggen.

Tips voor een verkoudheid:

  1. Rusten: Ook al is het ‘maar’ een verkoudheid, toch is het verstandig om thuis te blijven en rust te nemen. Ga dan ook echt rusten en put je lichaam niet uit door tv te kijken, een boek te lezen of toch nog wat te werken op je pc.
  2. Water drinken: Op deze manier hydrateer je je eigen lichaam waardoor overtollig slijm heel efficiënt afgevoerd kan worden. Koffie en alcohol werken dan weer contra-productief door het onttrekken van water.
  3. Gorgelen met een zoutoplossing: Doordat je slijm wegspoelt en je het water uit je keelweefsel onttrekt, zal het virus minder kans krijgen om door te zetten. Ook je neus hiermee spoelen geeft verlichting  en maakt het leven voor het virus erg lastig.
  4. Honing: Een flinke eetlepel honing stilt de pijn, verzacht de keel en maakt de verkoudheid wat draaglijker. Bij voorkeur rauwe honing en uiteraard met mate.
  5. Vitamine C: kan een verkoudheid niet voorkomen, maar het helpt wel als je vitamine C inneemt als de verkoudheid opkomt. Natuurlijk kun je even snel een vitaminepilletje nemen, maar het is beter om natuurlijke vitamines in te nemen zoals in een sinaasappel, maar deze kun je nu beter even laten staan. Sinaasappels irriteren en verslijmen je luchtwegen, waardoor de verkoudheid uiteindelijk alleen maar erger wordt. Je kunt beter een lekker glas warme rozebottelthee, braamthee of groene thee nemen.
  6. Voldoende groente eten: is altijd van groot belang, maar als je verkouden bent, moet je hier nog even extra op letten. Blijf gewoon doorgaan met gezond eten, ook al voel je je niet lekker. Als je niet goed eet, ben je veel vatbaarder voor een virus zoals verkoudheid.
  7. Hygiëne: Om verkoudheid te voorkomen, moet je toch een aantal regels van properheid in acht nemen. Was wat vaker je handen, zeker als je veel in openbare ruimtes bent, of veel met bus of trein reist. Dit hoef je natuurlijk niet te overdrijven, maar wat betere hygiëne is nooit verkeerd.
  8. Snuit je neus niet: Als je veel en hard je neus snuit, lopen je voorhoofdsholtes vol waardoor ze gaan ontsteken. Als het dan toch moet, doe het dan voorzichtig.
  9. Een stoombad: verruimt de luchtwegen en het verlicht je hoest. Voeg gerust tijm of eucalyptus toe.
  10. Drink echte kippensoep: het werkt ontstekingsremmend en stamt af uit grootmoeders tijd.

BRON: www.optimalegezondheid.com

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?

Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Heeft u nog verdere vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !