13 juli 2013 

Superfoods

Superfoods

Het begrip superfoods is ontstaan naar aanleiding van de constatering dat deze voedselbronnen, naast hun uitzonderlijk hoge voedingswaarde, ook nog eens een krachtige en zelfs medicinaal te noemen werking hebben op ons lichaam.

Bovendien was er duidelijk sprake van uitzonderingen ten opzichte van meer reguliere voedselbronnen.  Het gaat in dit geval om de meest voedselrijke, super geconcentreerde en het meest potente voedsel die we op aarde hebben.

Al is het correcter om te stellen dat naast dit belangrijke feit, superfoods voedingsmiddelen zijn die minstens een tiental, vaak zelfs (veel) meer, unieke eigenschappen bezitten, die essentieel zijn bij het onderhouden en waarborgen van ons fysiek welzijn, alsook het bestrijden van allerlei ziektes .Superfoods is een benaming die ook vaak in relatie staat tot de hoeveelheid antioxidanten in voeding.

Superfoods zijn afkomstig van over de hele planeet, dit omdat de natuur in elke streek haar eigen unieke voedingsmiddelen levert, allemaal met hun eigen specifieke eigenschappen. Er is eigenlijk geen duidelijke geografische centrering van deze superfoods aan te geven, meestal komen ze uit de meer tropische gebieden.

Een aantal Superfoods zijn o.a. Chia Zaad, Gojibessen, Hennepzaad, chlorella, spirulina, Maca, Rauwe Cacao, Rauwe honing, Ginseng, Aloë Vera, Yacon, Lucuma, Kelp, Kokos, MSM, Irish Moss,…

We kennen sowieso al verschillende “superfoods” die die titel verdienen, al springen ze er dan iets minder uit door hun excentrieke hoeveelheid gezonde kwaliteiten, zoals bijvoorbeeld: broccoli, knoflook, gember, pompoenen, groene bonen en spinazie om er maar eens een paar te noemen.

Superfoods kenmerken zich door een aantal basis kwaliteiten in het algemeen, met daarnaast een veelvoud aan specifieke kwaliteiten, die natuurlijk per superfood verschillen.

De basiskwaliteiten zijn o.a. een enorme toename in levenskracht en lichaamsenergie, verbetering van de algehele lichamelijke, alsook geestelijke gezondheid, het stevig oppeppen van onze fysieke weerstand en het immuunsysteem, het neutraliseren van de pH-waarde in ons lichaam, het verbeteren van onze stofwisseling, het makkelijker op peil houden van ons ideale lichaamsgewicht, het ontgiften van het lichaam en met name ook het verhogen van het serotonine gehalte in onze hersenen, waardoor ons geestelijk welzijn enorm verbetert.

Daarnaast zijn ook kenmerken als een maximale voedingswaarde, een stevige dosis proteïnen, een heerlijke smaak en een bijna oneindige bron van kerngezonde energie, kwaliteiten waarmee deze superfoods zich onderscheiden van de rest van onze plantaardige voedselketen, al is smaak natuurlijk ook altijd onderhevig aan persoonlijke voorkeur.

Superfoods vervullen onze dagelijkse behoefte aan alle grondstoffen die ons lichaam nodig heeft, of overstijgen deze vraag zelfs. Alle vitaminen, mineralen, proteïnen, enzymen, co-enzymen, polysachariden, antioxidanten, aminozuren, gezonden vetten en oliën en nog veel meer essentiële basisstoffen zijn rijkelijk aanwezig in deze fantastische voedselbronnen, dit in tegenstelling tot veel conventioneel voedsel, wat vaak gevuld is met niets anders dan zinloze hoeveelheden calorieën die amper voedingswaarde hebben, maar ons wel dik en vaak ook ziek maken.

Het unieke aan superfoods is dat ze op de diepste niveaus onze lichamelijke tekorten aanvullen, daar waar andere voeding vaak niet toe in staat of stukken minder efficiënt is. Hierdoor classificeren superfoods zich met recht boven al ons andere voedsel wat betreft potente voedingswaarde.

Bepaalde superfoods zorgen ervoor dat de behoefte tot het consumeren van (veel) ongezond voedsel vaak drastisch afneemt en helpen ons daarnaast bij het ontwikkelen van een stuk innerlijk, lichamelijk bewustzijn. Het is alsof ons innerlijke energieveld verandert en hierdoor onze aandacht en focus wat betreft voedsel mee transformeert.

Naast het feit dat superfoods enorm gezond voor ons als mens zijn en ze in staat zijn een eindeloze reeks aan ziektes te lijf te gaan, is het consumeren ervan tevens ook een stimulans voor de biologische landbouw en voor het gebruiken van onze moeder Aarde op een duurzame en verantwoorde manier.

SUPERFOODS BEREIDEN

Het is essentieel bij het eten van superfoods dat ze in hun rauwe en oorspronkelijke staat geconsumeerd worden, bijvoorbeeld in salades, (rauwe) zuivelproducten, dranken, shakes, smoothies enz.

Verschillende bewerkingsprocessen zullen de voedingswaarde en helende kwaliteiten van superfoods vaak ondermijnen en/of zelfs vernietigen. Dit zijn meestal processen waarbij het oorspronkelijke product bijvoorbeeld (vaak langdurig) verhit wordt, onder druk gezet wordt of gemengd wordt met andere voedingsstoffen zoals geraffineerde suikers, bindmiddelen en andere schadelijke stoffen die de bijzondere kwaliteiten van deze superfoods zelfs tot nul kunnen reduceren.

WAAR KAN JE SUPERFOODS KOPEN?

Ikzelf koop de meeste online. De meeste supermarkten voorzien amper superfoods, maar in verschillende bio- en reformwinkels begint het assortiment stilaan toch toe te nemen.

Let wel goed op welke Superfoods je koopt, niet overal is de kwaliteit evengoed. Vaak maakt men de producten goedkoper door vooral goedkope ingrediënten te gebruiken die dan ook nog een negatieve invloed hebben op uw gezondheid. Lees bijvoorbeeld dit artikel over de misleiding van AH met Cranberries

 

Meer info kan je ook steeds terugvinden bij www.superfoods.nl

 

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !