15 februari 2023 
in Voeding

Suiker vs. Zoetstoffen: Wat is het verschil en wat zijn de voor- en nadelen voor je gezondheid?

Suiker vs. Zoetstoffen: Wat is het verschil en wat zijn de voor- en nadelen voor je gezondheid?

 Suiker en zoetstoffen zijn twee veelgebruikte ingrediënten in voeding en dranken, maar er is een belangrijk verschil tussen de twee. Suiker is een koolhydraat dat van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten, en ook wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken om ze zoeter te maken. Zoetstoffen daarentegen zijn synthetische of natuurlijke ingrediënten die worden gebruikt om voedingsmiddelen en dranken zoeter te maken zonder de calorieën van suiker toe te voegen.

Suiker: natuurlijk maar calorierijk - de impact op gewicht en diabetes 

Suiker heeft als voordeel dat het een natuurlijk ingrediënt is en dat het een zoete smaak geeft aan voeding en dranken. Het heeft echter ook nadelen, zoals het feit dat het een hoge calorische waarde heeft, wat kan bijdragen aan overgewicht en diabetes. Overmatige inname van suiker kan ook leiden tot tandbederf en andere gezondheidsproblemen.

Zoetstoffen: weinig calorieën maar soms bijwerkingen - de voordelen voor gewichtsbeheersing en diabetespatiënten 

Zoetstoffen hebben als voordeel dat ze weinig of geen calorieën bevatten en dus een goed alternatief kunnen zijn voor mensen die willen afvallen of hun calorie-inname willen verminderen. Ze kunnen ook gunstig zijn voor mensen met diabetes, omdat ze de bloedsuikerspiegel niet beïnvloeden. Het gebruik van zoetstoffen heeft echter ook nadelen. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld bijwerkingen, zoals hoofdpijn, maagklachten of allergische reacties. Bovendien kunnen sommige zoetstoffen zoals aspartaam de zenuwen beïnvloeden.

Soorten zoetstoffen en hun toepassingen - stevia, sucralose, aspartaam en meer 

Er zijn verschillende soorten zoetstoffen, waaronder sucralose, stevia, aspartaam en sacharine. Sucralose is een zoetstof die ongeveer 600 keer zoeter is dan suiker en wordt vaak gebruikt in light-producten en dranken. Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de stevia-plant en wordt vaak gebruikt in voeding en dranken die als natuurlijk worden gepromoot. Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die vaak wordt gebruikt in frisdranken en andere suikerarme producten. Sacharine is een van de oudste zoetstoffen en wordt nog steeds gebruikt in sommige voedingsmiddelen en dranken.

Consumptie van suiker en zoetstoffen in Europa en België - cijfers en trends 

In Europa consumeert de gemiddelde persoon ongeveer 32 kilogram suiker per jaar, terwijl de inname van zoetstoffen ongeveer 2,5 kilogram per jaar bedraagt. In België consumeert de gemiddelde persoon ongeveer 92 gram suiker per dag, wat neerkomt op ongeveer 33 kilogram suiker per jaar. De inname van zoetstoffen is aanzienlijk lager en bedraagt ongeveer 0,6 kilogram per jaar.

Besluit:

In conclusie, suiker en zoetstoffen hebben beide voor- en nadelen en het is belangrijk om bewust te zijn van hun effecten op de gezondheid. Mensen die hun calorie-inname willen verminderen, hun gewicht willen beheersen of diabetes hebben, kunnen baat hebben bij het gebruik van zoetstoffen als vervanging voor suiker.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?

Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Heeft u nog verdere vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !