13 juli 2013 

Stevia

stevia suikerklontjesWAT IS STEVIA EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Stevia (Stevia Rebaudiana) is een plantje dat voornamelijk in Paraguay en Brazilië groeit en tot de familie van de chrysanten behoort. Al meer dan 1500 jaar lang gebruiken volkeren van Paraguay, Bolivia en Brazilië stevia als zoetstof in hun bekende yerba maté, medicinale dranken en al hun verschillende kruidenextracten.

Stevia komt op dit moment hoofdzakelijk voor in het gebied tussen Brazilië en Paraguay, maar wordt tegenwoordig ook grootschalig verbouwd in China en Israël.

Er zijn enkele honderden varianten, maar er is echter maar één versie van deze plantenfamilie die bekend staat om haar mierzoete smaak en dit familielid is ook wel bekend onder de Latijnse naam ‘stevia rebaudiana’.

Toonaangevende merken zoals Coca-Cola en Pepsi hebben hun eerste producten met stevia als suiker vervangende zoetstof gelanceerd en het vermoeden is dat velen snel zullen volgen.

WAAR IS STEVIA GOED VOOR?

De traditionele volkeren van Zuid- en Centraal Amerika gebruiken dit heilzame plantje al eeuwenlang voor het bestrijden van allerlei kwalen en aandoeningen, waaronder brandend maagzuur en andere vormen van spijsverteringsproblematiek.

De moderne westerse geneeskunst heeft kunnen aantonen dat stevia een positief en helend effect heeft op vormen van hypertensie en obesitas.

Stevia heeft tevens een verlichtend of zelfs helend effect bij uitwendig gebruik, met name bij acne, eczeem en andere huidaandoeningen zoals psoriasis.

Naast deze kwaliteiten bezit het ook een uitzonderlijke hoge dosering aan antioxidanten, iets wat absoluut niet geldig is voor alle kunstmatige zoetstoffen. Deze antioxidanten bieden bescherming tegen allerlei vormen van cel- en D.N.A. mutatie in het menselijk lichaam.

Stevia biedt een groot aantal voordelen ten opzichte van suiker en kunstmatige zoetstoffen:

 • Heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel en dus veilig voor mensen die lijden aan diabetes en hypoglycemie.
 • Bevat geen koolhydraten of caloriën en heeft een glycemische index van 0.
 • Brengt op een natuurlijke manier de bloedsuikerspiegel in balans. Steviabladeren helpen de alvleesklier (het orgaan dat insuline afgeeft) te voeden en in evenwicht te brengen, waardoor de bloedsuikerspiegel wordt gestabiliseerd.
 • Stevia bevat bovendien een groot aantal mineralen die de bloedsuikerspiegel helpen reguleren, zoals magnesium, chroom, kalium, selenium, niacine, mangaan en zink.
 • De tolerantie voor glucose neemt toe na consumptie van stevia.
 • Geeft je minder trek in zoet en kan daardoor helpen overgewicht en obesitas tegen te gaan.
 • Kan ook bijdragen aan het voorkomen en behandelen van diabetes, omdat stevia de bloedsuikerwaarden verlaagt
 • Helpt de bloeddruk te verlagen.
 • Heeft vrijwel geen nasmaak (bij goede kwaliteit), wat bij kunstmatige zoetstoffen altijd een probleem is.
 • In tegenstelling tot suiker is stevia volkomen onschadelijk voor je gebit.

WAAR KAN JE STEVIA KOPEN?

Stevia is in allerlei vormen te koop, waaronder als gedroogde blaadjes, vloeistof, thee, witte of groene poederextract en als poedermengsel met verschillende vulmiddelen. Je kunt stevia kopen in natuurvoedingswinkels maar tegenwoordig ook in de gewone supermarkt.

Niet alle stevia-producten zijn per definitie gezond of lekker.

Let niet alleen op de prijs, want smaak en kwaliteit zijn erg belangrijk als je stevia koopt.

Stevioside is het ingrediënt dat de stevia zoet maakt.

Groene stevia is puurder en dus gezonder en natuurlijker dan witte stevia, omdat het minder geraffineerd is. Echter, houd er rekening mee dat groene stevia meestal meer nasmaak heeft.

Het maakt niet uit waar de stevia vandaan komt. Het is veel belangrijker te weten hoe de stevia is geteeld, geoogst en verwerkt. Uiteraard is biologische stevia de beste keuze.

HOE GEBRUIK JE STEVIA?

Je kan stevia in verschillende vormen vinden, nl. tabletten, poeder, druppels of een tinctuur.

Sommige vormen van stevia zijn namelijk bitterzoet, wat niet door iedereen evenzeer op prijs wordt gesteld.

Let op dat je geen steviaproducten koopt die ongezonde vulmiddelen bevatten zoals met goedkope vulstof maltodextrine, een hoogwaardig koolhydraat waar je bloedsuikerspiegel van stijgt.

Stevia is goed bestand tegen hitte, dus je kunt het tevens gebruiken bij het koken en bakken.

Stevia carameliseert niet en wordt niet bruin tijdens het bakken zoals suiker dat doet, dus het is voor sommige baktoepassingen minder geschikt.

WEETJES OVER STEVIA

 • De stevia plant smaakt van nature extreem zoet, dt komt door de aanwezige complexe moleculen die steviosides worden genoemd. Steviosides zijn 300 keer zoeter dan suiker en zijn glycosides gemaakt van glucose, soforose en steviol. De glycosides worden niet door het lichaam opgenomen en verlaten het lichaam onverteerd, waardoor stevia geen calorieën bevat.
 • Al in 1999 was er een aanvraag ingediend voor het gebruik van stevia als zoetmiddel, maar de Europese Commissie keurde de aanvraag af omdat men er niet van overtuigd was dat het veilig was, ondanks dat stevia in veel andere landen al jaren zonder problemen gebruikt werd. Men vermoedt dat de lobby van de suikerfabrikanten hier een belangrijke rol in heeft gespeeld.
 • De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar stevia en men heeft geconcludeerd dat stevia volkomen veilig is.
 • De laatste decennia zijn er ook allerlei kunstmatige zoetstoffen op de markt gekomen, maar ondanks dat deze stoffen geen caloriën bevatten hebben ze wel allerlei schadelijke bijwerkingen. Bovendien hebben onderzoeken uitgewezen dat kunstmatige zoetstoffen de insulineproductie niet afremmen en dat je trek in zoet er alleen maar van toeneemt.

LET OP

 • Sommige mensen die stevia nemen kunnen last krijgen van een opgeblazen gevoel, misselijkheid, duizeligheid, spierpijn en gevoelloosheid
 • Raadpleeg eerst uw arts indien u lijdt aan diabetes, een verhoogde bloedsuikerspiegel of een te lage bloeddruk heeft, zwanger bent of borstvoeding geeft.
 • U kunt beter geen stevia kopen indien u allergisch bent voor planten van de composietenfamilie (Asteraceae / Compositae). Tot deze familie behoren oa. ambrosia, chrysanten, goudsbloemen en margrieten.

BRON: http://www.jessevandervelde.nl

DISCLAIMER:

B-Well doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van onze teksten, website en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/voeding.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !