13 juli 2013 

Rauwe honing

Rauwe honing SuperfoodsWAT IS RAUWE HONING EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Honing wordt gemaakt door honingbijen, die van bloem tot bloem vliegen om nectar te verzamelen. Met de nectar in hun honingblaas vliegen ze terug naar de bijenkorf, waar ze op de nectar kauwen. Tijdens dit proces worden er grote hoeveelheden enzymen toegevoegd die de voedingswaarde aanzienlijk verhogen en de nectar omzetten in enkelvoudige suikers. Vervolgens spuiten de bijen de nectar in de honingraten en dekken deze af met een beetje bijenwas. In de honingraten wordt de nectar ingedikt tot honing, en deze dient als voedselvoorraad voor de bijenkolonie. Honing bevat dus natuurlijke suikers en enzymen, maar daarnaast ook allerlei stoffen die in planten aanwezig zijn, zoals vitamines en mineralen.

Het is essentieel dat honing rauw wordt geconsumeerd, dit omdat verhitte honing alle enzymen verliest die een zo belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid. Bijna 85% van alle mensen in de westerse wereld consumeren gepasteuriseerde of verhitte honing en deze honingsoorten bevatten vaak een hoog gehalte high fructose corn sirop. (zie link)

WAAR IS RAUWE HONING GOED VOOR?

De samenstelling van honing bestaat uit ongeveer 70% snelle suikers, glucose, sacharose en fructose die allemaal snel en gemakkelijk door ons lichaam op te nemen zijn. De overige 30% bestaat uit antioxidanten, mineralen (mangaan, ijzer, fosfor, koper), vitaminen (met name uit de B groep), eiwitten, vrije aminozuren, organische vetzuren (met conserverende eigenschappen), enzymen, koolhydraten, fyto-nutriënten, hormonen en probiotica. Allemaal broodnodig voor onze algemene gezondheid en rauwe honing levert daarom een stevige bijdrage in het onderhouden en onderbouwen van ons immuunsysteem en onze fysieke conditie.

 • Uit zeer uitvoerig onderzoek, met name in Rusland, is gebleken dat honing de grootste bron van natuurlijke, levende enzymen bevat.
 • Honing is daarnaast zeer licht verteerbaar en bestaat uit zachte en natuurlijke suikers, in schrille tegenstelling tot de chemische varianten, een positieve influx hebben op ons lichaam en onze geest. Honing helpt bijvoorbeeld bij de opname van calcium in ons lichaam, is een uitstekende bloedbouwer (helpt bijvoorbeeld tegen bloedarmoede), heeft een verwarmend en verzachtend effect op onze luchtwegen, helpt tegen hyperactiviteit (vaak veroorzaakt door synthetische suikers), ontgift ons lichaam, helpt het tegen diarree, spastische darm en andere spijsverteringsproblematiek, maagzweren,  infecties (o.a. abcessen, stafylokokken, steenpuisten, oor, huid, bindvlies, urine- en luchtwegen), tuberculose, tandbederf, migraine, slapeloosheid en ook kanker.
 • Tevens helpt rauwe honing in combinatie met appelcider azijn tegen artritus, tegen alle soorten infecties van de luchtwegen (chronische bronchitis, astmatische bronchitis, chronische en allergische rhinitis en sinusitis), werkt het als een subtiel laxeermiddel, helpt het tegen allerlei soorten allergieën, bedwateren en zwaarlijvigheid (omdat het de eetlust afremt op een gezonde manier) en verhoogt het onze alertheid, versterkt het onze lichamelijke en geestelijk reflexen  en heeft volgens sommige onderzoeken zelfs een positief effect op ons IQ!
 • Ook heeft rauwe of wilde honing een sterk antibiotische, antischimmel, antivirale en anti parasitaire werking.
 • De antibiotische werking van honing heeft tevens een verlichtend en positief effect op een enorme waslijst aan meer en minder bekende ziektes zoals: miltvuur, difterie, sinusitis, longontsteking, tuberculose, tyfus, dysenterie, karbonkels, impetigo, kraamvrouwenkoorts, roodvonk, keelpijn en cholera.
 • Ook heeft honing een zeer positieve uitwerking op onze lichaamshuid, dit omdat het zeer sterke vochthoudende eigenschappen bezit en hierdoor een jongere, gezondere en elastischere huid wordt behouden tot op zelfs zeer hoge leeftijd.
 • Naast deze kwaliteit is honing een middel wat ook uitwendig op de huid kan worden aangebracht voor het bestrijden van huidinfecties, dit omdat het ook sterke antiseptische kwaliteiten bezit.
 • Het heeft een verlichtend en helend effect op bijvoorbeeld schaafwonden, abcessen, brandwonden, winterhanden- en voeten, tepelkloven, snijwonden, diabetische voet ulcera, fistels en grote septische- en chirurgische wonden.

WAAR KAN JE RAUWE HONING KOPEN?

Goeie rauwe honing is moeilijk verkrijgbaar in winkels tot op heden, maar een redelijk goed alternatief is biologische honing. Deze is niet rauw, maar wel minimaal bewerkt en puur van oorsprong en staat garant voor honingnectar afkomstig van biologische teelt, oftewel zonder herbiciden, pesticiden en fungiciden behandelde bomen, planten en bloemen.

Ook betekend het dat de bijen met respect behandeld worden en niet worden uitgerookt en/of high fructose corn sirup te eten krijgen in plaats van hun eigen overheerlijke honing.

HOE GEBRUIK JE RAUWE HONING?

Rauwe honing is makkelijk en op vele manieren te consumeren en één van de meest simpele manieren om dit heerlijke product te gebruiken is door het als suikervervanger te gebruiken in bijvoorbeeld thee, smoothies, shakes, dessertjes enz.

Niet verhitten, meebakken of meekoken, omdat dan alle levende enzymen die in de rauwe honing zitten verloren gaan.

WEETJES OVER RAUWE HONING

 • Rauwe honing en andere bijenproducten worden beschouwd als één van de meest spirituele en magische voedselbronnen uit de natuur.
 • Rauwe honing kan ook op de huid gesmeerd worden.
 • Honing wordt door de farmaceutische industrie vaak gebruikt in zeep en gezichtscrème.
 • Indien de honing gaat kristalliseren kun je hem weer vloeibaar maken door de honing au-baine-marie te verwarmen (maximaal 40 C).
 • High fructose corn sirup is tegenwoordig verwerkt in bijna alle softdrinks en vele andere producten met zoetstoffen en is een kankerverwekkend middel.

LET OP

 • U kunt beter geen rauwe honing kopen indien u allergisch bent voor stuifmeel of andere bestanddelen van honing. Rauwe honing kan een zeer ernstige allergische reactie veroorzaken, waaronder kortademigheid, netelroos, zwellingen en anafylaxie. Lees altijd eerst de bijsluiter voordat u besluit rauwe honing te eten.
 • Raadpleeg bij twijfel eerst uw arts voordat u rauwe honing gaat bestellen.
 • (Ex-)kankerpatiënten en mensen die candida of een andere schimmelinfectie hebben wordt aangeraden om honing en andere vormen van (rauwe) suikers met mate te consumeren.
 • Niet geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan 1 jaar.
 • Voor kinderen onder 1 jaar is het beter om geen honing te consumeren. Honing kan namelijk besmet zijn met de bacterie die Botulisme veroorzaakt. Deze ziekte kan leiden tot verlamming van de luchtwegen en kan daarom zelfs tot de dood leiden.

BRON: http://www.jessevandervelde.nl

DISCLAIMER:

B-Well doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van onze teksten, website en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houdt er rekening mee dat de informatie niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/voeding.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !