De oorsprong van vibratietraining
Al aan het einde van de 19e eeuw ontdekten wetenschapper dat mechanische vibratie fysieke pijn kan verzachten en is mijn vibratie als pijndempingstechniek gaan toepassen.
In de 20e eeuw is men begonnen met gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van vibraties op de botgroei. Vooral in de voormalige USSR heeft men veel onderzoek verricht. Doordat er bij astronauten tijdens hun verblijf in de ruimte een aanzienlijke afname van de botdichtheid optreedt, ontstond er vanuit de ruimtevaart de behoefte aan therapieën die de botdichtheid positief beïnvloeden.
Ook de toename van botontkalking bij een vergrijzende bevolking heeft in Rusland een impuls gegeven aan onderzoeken naar samenhang van vibratie en botkwaliteit. Men constateerde dat vibratie- therapie de botdichtheid enorm verbetert.
Medio 20e eeuw ontdekten wetenschappers dat trillingen op het lichaam een rek-reflex geven waarbij de spieren continu zeer hard aanspannen.
In de Sovjet-Unie is men dit principe gaan gebruiken voor het verbeteren van sportprestaties.
Russische onderzoekers, o.a. Nazarov en Issurin hebben in de 70er jaren de effecten van vibratie-training bestudeerd, waarbij zij een grote toename zagen van spierkracht, lenigheid en herstelvermogen.