28 oktober 2013 

Noten dikmakers of juist gezond?

noten gezondVaak krijg ik de vraag of je van noten dik wordt.

Men durft ze niet te eten uit angst dik te worden “omdat er veel vetten inzitten…”

Noten bevatten stoffen die onmisbaar zijn in onze hormoonhuishouding, het vermogen om te herstellen, het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Er zitten inderdaad wel wat vetten in noten en er is een periode geweest dat men alles waar vet in zat slecht vond.

Er bestaan echter verzadigde en ONverzadigde vetten.

Je lichaam heeft juist onverzadigde vetten, zoals in noten, nodig!

Onder meer voor de elasticiteit van je huid, bescherming van je organen, balans van je hormoonsysteem, je immuunsysteem en voor het functioneren van je hersenen.

Gezondheidsvoordelen van noten

Als je niet voldoende (gezonde) vetten eet, zal je hormoonhuishouding uit balans raken, waardoor je een slechter humeur krijgt, je libido veel lager is, je slechter slaapt en minder spieropbouw hebt. Ook de natuurlijke remming van ontstekingen in je lichaam zal afnemen.

Een ander voordeel van het eten van gezonde vetten, is de bijdrage aan  de vetverbranding vooral via  Omega-3 vetten.

Die is niet alleen belangrijk vanwege de vetverbrandende– en anabole eigenschappen, maar heeft onder andere ook grote voordelen in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

Dit vet werkt ontstekingsremmend, waardoor je beter herstelt na een inspanning.

Naast alle bovenstaande punten zijn noten ook nog eens rijk aan vezels en eiwitten. Vezels zijn onder andere goed voor onze stoelgang.

Eiwitten zijn de bouwstoffen die zorgen voor diverse processen in ons lichaam. Ze zorgen er ook voor dat onze spiermassa behouden blijft en dat een hongergevoel voorkomen wordt.

Doordat noten rijk zijn aan eiwitten kunnen ze dan ook als volwaardige vleesvervangers worden genomen.

Welke noten eet je best?

Er zijn wel verschillen in de hoeveelheid voedingsstoffen die iedere soort noten bevat.

De één heeft wat meer omega-3 vetten, de ander weer wat meer eiwitten en weer een andere noot heeft veel antioxidanten te bieden.

Zolang je kiest voor ongebrande, ongezouten en ongesuikerde noten, zijn noten echt gezond.

In dit artikel gaan we daar op verder.

Kies bij voorkeur wel steeds voor biologische noten.

Overdrijf ook niet qua portie en beperk het tot een handje.

Probeer ook af te wisselen tussen verschillende soorten noten.

Een overzicht in een noten-dop:

 • Amandelen is mijn nummer 1 en bevat de meeste voedingsstoffen. Het is een hele rijke bron van calcium, vitamine C, fosfor, magnesium en ijzer. Enkele zaken waarbij amandelen helpen: bij het verlichten van aandoeningen aan luchtwegen, bij aandoeningen aan het hart, tegen hoesten, tegen bloedarmoede, tegen impotentie, tegen diabetes. Ook kunnen amandelen veel betekenen in de huid- en haarverzorging.
 • Cashewnoten zijn ook zeer goed en bevatten zeer veel mineralen. Twee handjes met cashewnootjes kan een tekort aan mangaan, kalium, magnesium, ijzer, zink, seleen, fosfor en koper voorkomen. Naast mineralen bevatten cashewnoten veel vitaminen. Het bevat bijna alle vitaminen van het B-complex en vitamine K. Cashewnoten bevatten minder vet dan andere nootsoorten. Bovendien bestaat 75% hiervan uit de gezonde enkelvoudige onverzadigde vetzuren.
 • Walnoten zijn een onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet. Door deze lekkere noot, wordt de kans op hart- en vaatziekten fors lager doordat de bloedvaten flexibeler worden. Ook verlaging van het cholesterol is een belangrijk effect. Ook blijkt uit een recent onderzoek dat walnoten helpen in de strijd tegen dementie. Walnoten bevatten ook heel veel antioxidanten die helpen tegen vrije radicalen. Door de Omega-3 vetzuren worden angst en depressies bestreden. Walnoten bevatten naast de eerder genoemde voedingsstoffen, ook fosfor, zink, magnesium, kalium, ijzer, vitamine B1, foliumzuur en gamma-tocoferol. Deze laatste is een soort vitamine E.
 • Pecannoten bestaan voor 75% uit gezonde vetten en voor ruim 10% uit eiwitten. De pecannoot is één van de meest vette noten die er bestaan. Alleen de macadamia-noten bevatten meer vetten!  Daarnaast bevatten de pecannoten maar liefst 19 vitaminen en mineralen, zoals zink, diverse varianten van vitamine B, mangaan, kalium, fosfor, koper, magnesium, calcium, foliumzuur, vitamine E en vitamine A. Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig eten van pecannoten het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.
 • Hazelnoten bevatten veel vitamines en mineralen, onder andere vitamine E. Dat is een hele sterke antioxidant, die een belangrijke rol kan spelen bij het tegengaan van hart- en vaatziekten en de negatieve effecten van vrije radicalen. Een handjevol hazelnoten, ongeveer 25 gram, bevat al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E. Daarnaast bevatten hazelnoten heel veel andere stoffen zoals eiwitten, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, zink, foliumzuur en vitamine B1.
 • De paranoot, ook wel de Braziliaanse noot genoemd, bevat een grote hoeveelheid selenium dat net als vitamine E, een belangrijke en hele sterke antioxidant is. Met een handjevol paranoten, heb je al 5 x de dagelijks benodigde hoeveelheid binnen. Paranoten zijn ook zeer rijk aan fosfor, erg belangrijk voor de vorming en het onderhoud van je tanden en je botten.
 • Macadamianoten hebben het hoogste gehalte aan onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en helpen hierdoor om hart- en vaatziektes te bestrijden. Verder bevat de macadamianoot veel kalium, fosfor, magnesium, calcium, vitamine B1, koper, zink en ijzer.
 • Pistachenoten bevatten relatief weinig  calorieën, en zijn dus heel erg geschikt voor diegenen die willen afvallen. Daarentegen bevat de noot heel veel fosfor wat, samen met calcium, zorgt voor sterke botten en tanden. Ook heeft dit een positieve invloed  op diverse enzymprocessen in je lichaam en op de stofwisseling in het algemeen.Verder bevatten pistachenoten veel vitamine B1, magnesium, ijzer, calcium en zink.

WEETJES:

 • Van een noot moet een nieuwe plant of boom kunnen groeien. Alles wat nodig is voor het hele proces zit in deze noot. Zij bezit dus een gigantische hoeveelheid voedingsstoffen van een hele hoge kwaliteit. Het is dan ook niet te verwonderen dat allerlei knaagdieren allerlei soorten noten verzamelen om de winter goed door te komen.
 • Om maximaal te profiteren van de hoge voedingswaarde van noten is het belangrijk om deze zo vers mogelijk te eten. Als noten te lang blijven liggen, neemt de voedingswaarde af.
 • Omdat noten net veel geconcentreerde en een rijke hoeveelheid aan voedingsstoffen bevatten, zijn ze ook een belangrijke aanvulling voor mensen die weinig of geen vlees en vis eten.

BRON: www.optimalegezondheid.com

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?

Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Heeft u nog verdere vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !