13 juli 2013 

Maca

Maca Superfoods 2WAT IS MACA EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Maca (Lepidium Meyenii) is een knolgewas van de kruisbloemfamilie dat oorspronkelijk uit het Zuid-Amerikaanse Peru komt.

Daar wordt de ‘Lustopwekker van de Andes’ al ruim 2600 jaar gecultiveerd door allerlei verschillende stammen en volkeren. Volgens bepaalde studies zou het Pumpush volk als eerste maca gecultiveerd hebben toen zij de Amazonejungle achter zich lieten om zich in het hooggebergte te vestigen, en later werd dit gebruik overgenomen door de Yaro en de Inca’s.

Maca gedijt op zeer grote hoogte en bij zeer extreme temperaturen. De gemiddelde hoogte waarop maca verbouwd wordt is tussen 2700 -3000 meter, maar er wordt zelfs maca verbouwd tot op 4300 meter hoogte. Het belangrijkste deel van de maca is de wortel, die na het oogsten wordt gewassen, gedroogd en daarna tot poeder vermalen.

Tot op heden is maca nog steeds één van de belangrijkste grondstoffen in Peru en omstreken.

WAAR IS MACA GOED VOOR?

 • Maca een zeer positief effect heeft op elk aspect van het menselijk lichaam met betrekking tot seksuele lust, vruchtbaarheid en voortplanting.
  • wordt al eeuwen medicinaal gebruikt voor het bevorderen van de vruchtbaarheid.
  • werkt ook als een afrodisiac, door het uitbalancerende effect op onze hormoonspiegel.
  • staat bekend om z’n positieve werking op angst en allerlei soorten syndromen.
  • is ook geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven, omdat het helpt de melkproductie te verhogen.
  • Ook staat Maca bekend om haar kwaliteiten als een adaptogeen, dwz dat het een uitbalancerende en regulerende werking heeft op bepaalde gezondheidsaspecten van het menselijke lichaam. Dit geld met name voor onze hormoonspiegel,  maar ook voor alle klieren in ons lichaam en ons spier-, zenuw- en ook het bloedvatenstelsel.

Het heeft niet alleen deze bijzondere kwaliteiten, maar veroorzaakt tevens een toename in energie, kracht, libido, uithoudingsvermogen, neurotransmitter productie, zuurstof productie in het bloed en ondersteunt het endocriene systeem, met name de schildklier en de adrenaline klieren.  Ook worden de hypothalamus en de hypofyse gevoed en gestimuleerd, welke verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de andere klieren en allen te samen zorgen voor een perfect uitgebalanceerde hormoonhuishouding. Als ons lichaam bijvoorbeeld teveel van een bepaald hormoon aanmaakt, dan reduceert maca de aanmaak van dit hormoon, terwijl bij een gebrek de aanmaak wordt opgevoerd.

 • Maca is ook ideaal voedsel voor bergbeklimmers, dit omdat maca voor een toename in zuurstof in ons bloed zorgt, wat perfect is voor het vertoeven op grotere hoogtes.
 • Maca zorgt in combinatie met D.I.M. (diindolylmethaan, een bestandsdeel uit kruisbloemigen zoals broccoli, boerenkoop en spruitjes) voor een gezonde prostaat en seksuele drijfkracht.  De combinatie van beiden zorgt voor een perfecte hormoonhuishouding en levert daarmee de perfecte preventie tegen allerlei prostaatproblematiek, alsook prostaat-, pancreas-, borst- en darmkanker. Het zorgt het voor een reductie in ongezonde estrogeen hormonen en een toename in gezonde estrogeen en testosteron hormonen. Een toename in testosteron wordt tevens geassocieerd met een gezonde prostaatklier. Ook zorgt het voor de conversie van estrogeen in testosteron.
 • Maca bevat bovendien een grote hoeveelheid vitaminen (B1, B2, C, E), mineralen en sporenelementen (tot zelfs wel 31 soorten, waaronder calcium, kalium, magnesium, natrium, zink, koper, selenium, mangaan, tin, jodium, fosfor, zwavel, silicone en bismut), complexe alkaloïden en bestaat ook nog eens voor ongeveer 60% uit koolhydraten, 9% uit vezels en voor iets meer dan 10% uit proteïnen (eiwitten).
 • Tot slot staat maca ook bekend om het feit dat het een positieve uitwerking blijkt te hebben op de volgende ziekten en hun verschijningsvormen: anemia (bloedarmoede), chronische vermoeidheid, depressie, onvruchtbaarheid en steriliteit, ondervoeding, menopauze symptomen, menstruale ongemakken, storingen en pijnen, slecht geheugen, maagkanker, spanning veroorzaakt door mentale stress en tuberculose.

WAAR KAN JE MACA KOPEN?

Maca is helaas niet gemakkelijk te verkrijgen. Er is wel duidelijke een toename in interesse te zien in het Westen, wat tot gevolg heeft dat Maca tegenwoordig niet alleen online te verkrijgen is maar ook reeds te vinden is in bio-of reformwinkels.

HOE GEBRUIK JE MACA?

Maca is te verkrijgen in poedervorm, capsules, geroosterde vorm, maar je kan het ook in speciale energy repen terugvinden. Het poeder kan je toevoegen in smoothies en andere drankjes.

WEETJES OVER MACA

 • Maca was in het oude Peru op een gegeven moment zo waardevol dat het dienst deed als betalingsmiddel en gebruikt werd om belastingen af te dragen.
 • In 1979 werd geconcludeerd dat maca bijna niet meer gecultiveerd werd in Peru en zelfs met uitsterven werd bedreigd. Dankzij de inspanningen en studies van één van de meest toonaangevende biologen van Peru is de interesse en belangstelling voor maca weer gestegen en staat maca op het punt één van de hoofdspelers te worden op de wereldwijde superfoods markt.
 • Sjamanen in de Andes zijn ervan overtuigd dat als iemand maca eet de geesten naar de aarde afdalen om geschikte ouders te zoeken zodat ze kunnen reïncarneren.
 • In de Inca-tijd werd maca vaak aan krijgers gegeven voordat ze ten strijde trokken, om ze alert te maken en onuitputtelijke energie en kracht te geven. Nadat de krijgers een stad of deel van het land hadden veroverd werd hen echter de consumptie van maca ontzegd, zodat de vrouwen in het veroverde gebied konden worden gespaard.
 • Macapoeder kan verschillende kleuren hebben, variërend van mat-wit en geel tot rood, paars en zelfs zwart.

LET OP

 • Bij dagelijks gebruik wordt aangeraden om maca gedurende één week in de maand te laten staan.
 • Bouw de dosering langzaam op om te zorgen dat het effect niet te overweldigend is en tot seksuele onrust lijdt.
 • Het mogelijk dat het lichaam door het ontgiftingsproces eerst een soort antireactie heeft, maar dat verdwijnt automatisch na een aantal dagen.
 • Maca kan in uitzonderlijke gevallen slapeloosheid, huidproblemen, menstruatieproblemen, een verminderd libido, gewichtstoename, opvliegers en tijdelijke ontgiftingsverschijnselen veroorzaken, zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, diarree en duizeligheid.
 • Raadpleeg eerst uw arts voordat u maca gaat bestellen, met name indien u hart- en vaatziekten of schildklierproblemen heeft, zwanger bent of borstvoeding geeft.

BRON: http://www.jessevandervelde.nl en www.superfood.nl

DISCLAIMER:

B-Well doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van onze teksten, website en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/voeding.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !