WAT IS LUCUMA EN WAAR KOMT HET VANDAAN?
Lucuma (Pouteria Lucuma) is een subtropische fruitsoort afkomstig uit het Andesgebied in Zuid-Amerika, met name Peru. De Lucuma bomen, die gemiddeld 5-20 meter hoog worden, kunnen maar liefst 500 jaar oud worden en zelfs dan nog vruchten voortbrengen.
Lucuma komt meestal voor op hoogtes tussen de 1000 en 2400 meter in het Andesgebied en wordt tegenwoordig ook met groot succes gekweekt in het warmere gedeelte van Californië.
Naast Peru, komt de Lucuma vrucht ook rijkelijk voor in Ecuador en Chili en in mindere mate in Mexico, Bolivia, Costa Rica en zelfs in Hawaii.
Voor de Inca’s was lucuma een natuurlijke bron van gezonde suikers, vandaar dat de vrucht ook wel het “Goud van de Inca’s” werd genoemd.
Deze fruitsoort werd het eerst door westerlingen gevonden in 1531 tijdens de inval van de Spanjaarden in het Inca rijk en is sindsdien ook wel bekend onder de naam Lucmo.
Een andere naam is ook wel ‘eggfruit’, een naam met name aan de ‘Pouteria campechina’ wordt gegeven, een naast familielid van de Lucuma. Deze naam refereert naar het droge vruchtvlees, welke lijkt op de structuur van het eigeel in een hard gekookt ei.
Lucuma smaakt volgens de kenners naar een mix van esdoorn (maple) en zoete aardappelen of pompoen en is een groene afgeplatte, ovale of elliptisch gevormde vrucht met geel vruchtvlees vol met vezels.
WAAR IS LUCUMA GOED VOOR?
- Lucuma is een zeer goed alternatief als suikervervanger. Het bevat een zeer lage hoeveelheid suikers en is toch een krachtige zoetstof is,. Zo voorkomt het dat er enorme schommelingen optreden in de bloedsuikerspiegel.
- Daarnaast bevat Lucuma ook nog eens een stevige dosis betacaroteen, niacin, ijzer, kalium, calcium en fosfor wat het ook tot een welkome vervanger van caloriearme (vaak kunstmatige) zoetstoffen maakt. Betacaroteen is één van de bekendere antioxidanten en is daarmee dus tevens erg gezond voor het lichaam wat betreft het bestrijden van vrije radicalen in ons lichaam. Bovendien boost betacaroteen het immuunsysteem van het lichaam en biedt het een gezonde buffer tegen bacteriële en virale infecties in het lichaam.
- Naast het feit dat Lucuma rijk is aan het antioxidant Betacaroteen en veel mineralen, met name aan ijzer, is het een uitstekende bron voor koolhydraten, vezels en vitaminen (B1, B2, B3 en B5). Daarnaast draagt het hoge niacin gehalte zorg voor het gezond uitbalanceren van onze cholesterolspiegel en triglyceriden.
- Lucuma is verder ook uitermate geschikt voor zwangere vrouwen die borstvoeding geven aan hun kinderen, waardoor voorkomen wordt dat kinderen op jonge leeftijd allerlei kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgen waarvoor ze vaak overgevoelig en allergisch zijn.
WAAR KAN JE LUCUMA KOPEN?
Lucuma is als vrucht moeilijk te verkrijgen en is meestal alleen in poedervorm te verkrijgen. Je kan hiervoor terecht in een bio- of reformwinkel of via een webshop.
HOE GEBRUIK JE LUCUMA?
Het beste is om de vrucht in z’n pure vorm te consumeren. Bij gebrek hieraan volstaat de poedervorm als vervangend middel, die je gemakkelijk kan toevoegen aan smoothies, pudding en ijs. Het kan zelfs gebruikt worden in exotische cakevormen en gebakjes.
WEETJES OVER LUCUMA
- De traditionele stammen in Peru associeerden de lucuma vrucht met vruchtbaarheid en de vrouwelijke borst, vanwege haar specifieke vorm.
- Ook bij de Peruaanse stam de Moche was lucuma erg geliefd, getuige de religieuze en spirituele kunstwerken waarin de lucuma vaak en rijkelijk werd afgebeeld.
- In Chile en Peru wordt Lucuma voornamelijk frequent gebruikt door de plaatselijke bevolking als zoetstof in ijs, meer zelfs dan de bekende smaken zoals aardbei, chocola en vanille.
LET OP
Raadpleeg eerst uw arts indien lijdt aan diabetes of verhoogde bloedsuikerwaarden heeft. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt geadviseerd de aanbevolen dosering niet te overschrijden.
BRON: http://www.jessevandervelde.nl en www.superfoods.nl
DISCLAIMER:
B-Well doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van onze teksten, website en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/voeding.