04 februari 2016 

Lage Bloeddruk, wat kan je er aan doen?

Een lage bloeddruk geeft niet altijd klachten, waardoor het pas kan worden opgemerkt als je je bloed meet om een of andere reden.

Wie van nature uit een lage bloeddruk heeft zonder klachten hoeft zich dus geen zorgen te maken.

Zijn er wel klachten en is de bloeddruk constant laag, dan raadpleeg je voor alle veiligheid even de huisdokter.

Lage bloeddruk – klachten en symptomen

Het meest voorkomende is duizeligheid die vanuit het niets komt opzetten. Zoals wanneer je bijvoorbeeld te snel opstaat. Dat komt omdat het bloed niet voldoende kracht heeft om door de aderen te stromen, zodat de hersenen en de longen te weinig bloed krijgen. Even zitten en rusten zou hiervoor de oplossing moeten zijn.

Flauwvallen is ook mogelijk als je een te lage bloeddruk hebt. Je voelt het meestal niet direct aankomen, maar het kan ook het gevolg zijn van de duizeligheid. Je houdt je best een paar uur rustig. Bij zowel duizeligheid als flauwvallen kan je de bloeddoorstroming wat helpen door met je benen omhoog te gaan liggen.

Een verstoorde darmflora kan ook een symptoom zijn die er op duidt dat je een lage bloeddruk hebt. Eet in dat geval veel groenten, fruit en volkoren producten.

Vermoeidheid en concentratiestoornissen kunnen ook optreden en zijn niet zo eenvoudig om op te losse. Meer rust nemen zal in de meeste gevallen geen oplossing bieden en zoek je best in overleg met je huisarts naar een oplossing.

Lage bloeddruk – Oorzaken

Een lage bloeddruk kan meerdere oorzaken hebben. Meestal komt een lage bloeddruk voor als het lichaam in een snel tempo vocht verliest en dit niet wordt aangevuld.

Ook kunnen problemen elders in het lichaam zorgen voor een lage bloeddruk, zoals bij hartproblemen, bij het gebruik van alcohol, bij bloedverlies, uitdroging door maag- en/of darmproblemen, medicijnen kunnen het als bijwerking hebben en ook kan het genetisch meegegeven worden. Dat laatste zorgt dus voor geen directe oorzaak, maar kan wel heel vervelend zijn.

Een lage bloeddruk kan levensbedreigend zijn, alhoewel dit weinig voor komt. Een extreem lage bloeddruk zorgt ervoor dat het bloed niet goed meer wordt rondgepompt in het lichaam en dat het lichaam niet meer naar behoren kan functioneren. Voor dit stadium voelt iemand zich meestal flauw worden en kan zelfs flauwvallen.

Door een lage bloeddruk, zonder lichamelijke problemen, kun je je lusteloos voelen.

Ook kan een lage bloeddruk zorgen voor koude voeten en handen, soms zelf het hele lichaam.

Wat kun je doen tegen een lage bloeddruk?

  • Vermijd het drinken van water, water zorgt dat er zouten uit je lichaam spoelen die zorgen dat de bloeddruk nog lager gaat worden. Drink liever thee of een sportdrank met de nodigde stoffen.
  • Drink na het sporten een sportdrank om je zouten weer aan te vullen die je tijdens het sporten kwijt bent geraakt. Zo voorkom je ook dat je licht in het hoofd wordt of lusteloos voelt na het sporten.
  • Voel je lusteloos en flauw? Zorg dan dat je altijd iets zouts bij je hebt om op te kunnen eten. Een klein zakje chips of zoute borrelnootjes zorgen ervoor dat je snel weer fris en helder bent!
  • Probeer overmatig gebruik van alcohol te voorkomen, helemaal in drukke gelegenheden. Deze kunnen samen zorgen voor het flauwvallen door een lage bloeddruk.
  • Probeer eetmomenten over de dag te verspreiden en te kiezen voor producten die zout bevatten. Zelfs in een kopje thee kun je een klein beetje zout doen, zonder dat je iets merkt!

Heb je een te hoge bloeddruk? Lees dan verder in: Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen en hoge bloeddruk verlagen met deze 7 tips.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?

Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Heeft u nog verdere vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89  of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !