13 juli 2013 

Krill olie

Neptune Krill OlieWAT IS KRILL OLIE EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Krill olie wordt gemaakt van krill, een klein schaaldiertje dat in de poolzeeën van Antarctica leeft. De olie lijkt op visolie, maar je hebt er veel minder van nodig om te profiteren van dezelfde gezondheidsvoordelen als bij gewone visolie. In Japan is krill al sinds de negentiende eeuw populair en wordt daar in gedroogde en bevroren vorm verkocht onder de naam Okiami. Ook in Zuid-Korea, Taiwan, Rusland en de Oekraïne wordt veel krill gegeten.

WAAR IS KRILL OLIE GOED VOOR?

Krill olie bevat naast vitamine A, D en E een unieke combinatie van omega 3 vetten en antioxidanten en heeft door zijn zeer hoge voedingswaarde volgende effecten:

  • Omega 3 vetten uit krill olie worden beter geabsorbeerd door het lichaam. Omega 3 vetten beschermen ons onder andere tegen hart-en vaatziekten en depressies, en ze versterken ons immuunsysteem. De omega 3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) worden bij krill olie opgeslagen in een dubbele ketenstructuur van fosfolipiden en niet als triglyceride, zoals bij gewone visolie gebeurt. Hierdoor wordt de EPA en DHA in krill olie door het lichaam veel beter geabsorbeerd, waardoor de biobeschikbaarheid van omega 3 vetten in krill olie sterk wordt verhoogd en de omega 6/3-ratio effectief kan worden verbeterd. Een goede balans tussen omega 6 en omega 3 vetzuren is erg belangrijk, want bij een sterke disbalans kunnen allerlei kwalen en aandoeningen de kop op steken, waaronder droog haar, droge huid, afbrokkelende vingernagels, vertraagde alertheid, vermoeidheid, slaapproblemen, geheugenstoornissen, concentratieproblemen, depressies, gewichtstoename, allergieën en artritis. Tevens toont onderzoek aan dat een goede verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren noodzakelijk is voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel.
  • Krill olie heeft een ORAC (Oxygen Radical Absorptie Capacity) waarde die 48 maal hoger ligt dan bij visolie en is daarmee een ideale bron van antioxidanten, die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, de schadelijke bijproducten van de stofwisseling die cellen en weefsels in het lichaam beschadigen.

Het antioxidant astaxanthine dat in krill olie zit onderdrukt niet alleen de vrije radicalen, het biedt bovendien een goede bescherming tegen ultraviolet licht en daaraan gerelateerde huidbeschadigingen.

  • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de omega 3 vetzuren in krill olie een hogere vetverbranding kunnen stimuleren. Vermoedelijk komt dit door de meervoudig onverzadigde langeketenvetzuren die in krill olie activiteiten in het endocannabinoïden-systeem reduceren. Dit systeem bestaat uit een groep neuromodulaire lipiden en receptoren die de eetlust, pijnbeleving, gemoedstoestand en geheugen beïnvloeden. Onderzoekers ontdekten dat het hartvetniveau van ratten die krill olie kregen toegediend met 42 procent reduceerde, terwijl na toediening van visolie de reductie slechts 2 procent was. In de lever werd bij gebruik van krill olie zelfs een vetreductie waargenomen van 60 procent. Bij vetophoping in de lever kan de gevoeligheid voor insuline afnemen, en dit kan leiden tot type 2 diabetes.
  • Krill olie heeft ook een goede invloed op ons cholesterol, omdat deze het totale cholesterolgehalte, de LDL en triglycerides significant verlaagt en op hetzelfde moment het HDL-niveau verhoogt, een resultaat dat geen enkel ander farmaceutisch medicijn tot nu toe voor elkaar heeft weten te krijgen. Bij lagere en gelijke doseringen is krill olie aantoonbaar effectiever de reductie van glucose, triglycerides en LDL-niveaus dan visolie.
  • Krill wordt gevangen in de ongerepte zeeën rondom Antarctica. Daar hebben deze garnaalachtige diertjes geen kans gehad om met verontreinigingen in aanraking te komen, waardoor krill olie geen sporen van kwik, PCB’s en andere giftige zware metalen bevat. Bovendien wordt alle krill die gebruikt wordt voor Neptune Krill Olie op een duurzame manier gevangen, en de vangst staat onder toezicht van de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR). Er bevindt zich ongeveer 500 miljoen ton krill in de oceaan, waarmee het diertje ondanks de kleine afmetingen tot een van de grootste dierlijke biomassa’s op aarde behoort. Hierdoor bestaat er geen risico op overbevissing van krill en kan het gerekend worden tot een van de duurzaamste voedingsbronnen ter wereld.

WAAR KAN JE KRILL OLIE KOPEN?

Krill olie kan je in de apotheek vinden, maar ook op B-Well verkopen we dit.

HOE GEBRUIK JE KRILL OLIE?

Als bijdrage tot de normale werking van het hart: 2 softgels per dag bij het ontbijt gedurende een maand en daarna 1 softgel per dag. EPA en DHA dragen bij tot de normale hartfunctie bij een daginname van 250 mg.

Ter ondersteuning van het behoud van de normale hersenfunctie en normaal gezichtsvermogen: 2 softgels per dag bij het ontbijt. DHA helpt hersenfunctie en het gezichtsvermogen gezond houden bij een daginname van 250 mg.

WEETJES OVER KRILL OLIE

De meeste mensen halen hun omega 3 vetten uit voeding zoals vette vis, lijnzaad en walnoten, maar deze is nooit voldoende om aan de dagelijkse benodigde hoeveelheid omega 3 vetten te komen. Een aanvulling van omega 3 vetten op de voeding is dan ook voor vrijwel iedereen essentieel.

LET OP

personen die allergisch zijn aan zeevoeding of bloedverdunnende medicatie nemen raadplegen best eerst hun arts.

BRON: http://www.jessevandervelde.nl en http://www.neptunekrilloil.eu/NL/index.php

DISCLAIMER:

B-Well doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van onze teksten, website en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/voeding.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !