13 juli 2013 

Irish Moss

Irish Moss SuperfoodsWAT IS IRISH MOSS EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Irish moss, ook wel bekend als carrageenmos, is afgeleid van het Ierse woord “carraigin” wat “kleine rots” betekent. Eigenlijk is Irish moss helemaal geen mos maar een zeewier dat voornamelijk langs de Europese en Amerikaanse kust van de Atlantische Oceaan groeit. In Europa wordt Irish moss voornamelijk gewonnen langs de kust van Ierland en Frankrijk, in de Verenigde Staten alleen langs de kustlijn van Massachusetts. Verse Irish Moss is groengeel tot rood met donkerpaarse of paarsbruine tinten en voelt zacht en wat kraakbeenachtig aan.

Zoals de naam al doet vermoeden is Ierland de plek waar deze bijzondere zeewier het meest voorkomt en waar het ook lange geschiedenis kent in de Ierse folklore. Pas in de laatste jaren werd Irish moss als een superfood ontdekt en tegenwoordig is dit voedingssupplement langzaam maar zeker bezig met een sterke opmars.

WAAR IS IRISH MOSS GOED VOOR?

 • Bezit 15 van de 18 voor de mens essentiële mineralen, waaronder o.a. grote hoeveelheden calcium, jodium, zwavel en kalium, maar ook broom, magnesium, ijzer, mangaan, fosfor, selenium, zink en pectine. Buitengewoon tov vele andere superfoods en voedingssupplementen.
 • Beschikt over een stevige dosering vitamine A, B, C, D, E, F en K en beschikt daarnaast over een flinke hoeveelheid gezonde proteïnen en antioxidanten (betacaroteen).
 • De bijzonder hoge dosering vitaminen en mineralen maken Irish Moss uitermate geschikt voor snel fysiek herstel na perioden van langdurig en intens ziek zijn.
 • Bevat meer taurine dan welke soort zeewier ook. Taurine versterkt de hartspier en speelt een belangrijke rol in het contractiemechanisme van het hart. Taurine houdt tevens de mineralenbalans van de cel in stand wat wederom  van groot belang is voor de functionaliteit van de hartspier. Daarnaast speelt taurine een zeer belangrijke rol in de galzuurstofwisseling en helpt het bij het binden van vetten in het darmkanaal, waardoor de vertering en opname van bouwstoffen uit ons voedsel wordt bevorderd. Tot slot is taurine ook nog van groot belang voor de menselijke ooglens in het netvlies en lijkt het volgens recentelijk onderzoek zeer aannemelijk dat taurine onze bloeddruk ook verlaagt in ons lichaam.
 • Bevat het polysacharide ‘Carregenan’. Polysachariden zijn van zeer grote invloed op het onderhoud en versterken van ons immuunsysteem en leveren een fantastische bijdrage in ons lichamelijke welzijn. Ze hebben een vernietigende werking op het ontstaan van cel mutatie en kanker in het menselijke lichaam. Ze leveren tevens een exceptionele bijdrage leveren in het bestrijden van allerlei ziektebeelden zoals kanker, H.I.V./Aids, auto-immuun ziekten en andere chronische ziektebeelden.
 • Biedt bescherming tegen een aantal zeer vervelende en chronische ziektebeelden zoals: blaasontstekingen en andere urinewegproblematiek, arteriosclerose, gastritis, verkoudheid, bronchitis, astma en andere gerelateerde (chronische) longproblematiek, halitose (slechte adem), verstopping, , chronische diarree, dysenterie, spastische darm en andere (chronische) spijsverteringsproblematiek, vergrote mesenteriale klieren, klierziekte, (met name van de schildklier), gezwollen gewrichten, tuberculose, rachitis (Engelse ziekte), kankervorming, tumoren en andere cel-mutatievormen, zwaarlijvigheid, nier stoornissen, hartkwalen,  en maagzweren.
 • Is een fantastische bloedbouwer helpt tevens onze bloedsuiker te reguleren en balanceren en daardoor een uitstekend middel is voor diabetici.
 • Blijkt ook zeer effectief is in het voorkomen van spataderen, is het een natuurlijk antistollings middel voor het bloed, helpt het tegen de bof en griep virussen (influenza B.) en heeft Irish moss tevens zeer sterke antibacteriële en antivirale kwaliteiten.
 • Ook is het bijzonder effectief om de stofwisseling te verbeteren en helpt het bindweefsel, haar, huid en nagels te versterken.
 • Toch zijn de meest gebruikelijke toepassingen van Irish mos binnen de gezondheidswereld het helpen en genezen van slopende ziektebeelden zoals tuberculose, griep en ook bijvoorbeeld longontsteking.
 • Ook is het een prima voedingssupplement tegen stralingsziekte, dit waarschijnlijk dankzij de hoge dosering jodium in Irish moss. Het zal in geval van aanwezigheid van genoeg  jodium in het menselijke lichaam op geen enkele manier een verbinding met het menselijk celweefsel kunnen aangaan.
 • Wordt momenteel wereldwijd langzaam meer en meer bekend als het nieuwe supplement in cosmetica. Dit is voornamelijk dankzij de anti-aging kwaliteiten die Irish moss blijkt te bezitten, waardoor rimpels en andere leeftijds gerelateerde tekenen afnemen of zelfs verdwijnen.

WAAR KAN JE IRISH MOSS KOPEN?

Irish Moss is erg moeilijk of zelfs geheel niet te verkrijgen in normale en biologische winkelketens. Via verschillende webshops kan je dit echter wel bestellen.

HOE GEBRUIK JE IRISH MOSS?

Irish moss is een ideaal bindmiddel voor smoothies, shakes en soepen. Daarnaast kan het gebruikt worden als geleermiddel in rauwe taarten en gebak en als rauw ingrediënt voor salades.

WEETJES OVER IRISH MOSS

 • Zoals de naam al doet vermoeden is Ierland de plek waar deze bijzondere zeewier het meest voorkomt en waar het ook lange geschiedenis kent in de Ierse folklore. Ook was het tevens een amulet voor bijvoorbeeld goed geluk tijdens lange reizen. Daarnaast werd het wel onder het vloerkleed geplaatst van een huishouden, dit om geluk, voorspoed, gezondheid en financiële welvaart te brengen. Bijna de gehele Ierse bevolking werd ertoe gedwongen om tijdens de 19e eeuw op deze superfood te overleven, dit dankzij een lang aanhoudende hongersnood en het afwezig zijn van andere beschikbare voedselbronnen. Tevens werd het destijds gebruikt om kussens en matrassen te vullen, met name omdat dit ‘mos’ zo zacht is.
 • Het zeewier wordt al jaren gebruikt voor cosmetische toepassingen omdat het vitamine K bevat. Irish moss verzacht en voedt de huid en wordt om die reden vaak als bindmiddel toegevoegd aan huidcrèmes, body lotions, shampoos en gels.
 • De levensmiddelenindustrie gebruikt Irish moss veel als emulgator/bindmiddel in allerlei producten zoals ijs, smoothies, toetjes, vlaai en hartige voedingsmiddelen.
 • Irish moss is een belangrijk ingrediënt van een drankje dat erg populair is in het Caribische gebied. De drank bevat ook rum en gecondenseerde melk en wordt gezien als een libidoverhogend middel dat impotentieproblemen zou kunnen oplossen.

LET OP

 • U kunt beter geen Irish moss kopen indien u allergisch bent voor zeewier of algen.
 • Raadpleeg eerst uw arts indien u een lage bloeddruk heeft of geneesmiddelen gebruikt (in het bijzonder bloeddrukregulerende – en antistollingsmedicijnen)
 • U kunt beter geen Irish moss kopen indien u last heeft (gehad) van maagzweren.
 • Irish kan leiden tot bloedingen, lage bloeddruk, krampen, infecties, diarree, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd en flauwvallen.
 • U kunt beter geen Irish moss kopen indien u zwanger bent of borstvoeding geeft.
 • Het gebruik van Irish moss wordt afgeraden voor kinderen, omdat dit zeewier het natuurlijke immuunsysteem kan onderdrukken.

BRON: http://www.jessevandervelde.nl

DISCLAIMER:

B-Well doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van onze teksten, website en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/voeding.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !