Glykemische Index

De glykemische index of GI is een maat voor het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel.


Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glykemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glykemische index hebben.


Er zijn aanwijzingen dat voeding met een lage glykemische index mogelijk gezondheidsvoordelen op kan leveren.


De glykemische index werd in 1980 geïntroduceerd door David J. Jenkins en zijn collegas toen zij onderzoek deden naar welke voedselsoorten het meest geschikt waren voor mensen met diabetes mellitus.


De glykemische index zou volgens onderzoekers van belang kunnen zijn bij het voorkomen en behandelen van diabetes. Het nuttigen van voedsel met een lage GI zorgt voor minder sterke schommelingen in de suikerspiegel van diabeten. Bij een hypo, waarbij de suikerspiegel te laag is, is het juist aan te raden om voedsel of drinken te nemen met een hoge GI.


Verder is het mogelijk dat producten met een hoge GI de insulinegevoeligheid verminderen en daardoor de kans op type 2 diabetes verhogen.


Ook zijn er aanwijzingen van een mogelijk verband tussen het gebruik van producten met een hoge GI en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Glykemische index in België

  In België wordt de glykemische index relatief weinig gebruikt. 


  Een van de redenen hiervoor is dat het effect van een maaltijd op de glucosespiegel aan de hand van de GI nauwelijks te voorspellen is.


  Die hangt af van de verschillende bestanddelen van de maaltijd en hun respectieve GI, maar ook van de bereidingswijze van de verschillende onderdelen en de spijsvertering van het betreffende individu.

  Gratis E-book met de 25 Beste Afslanktips

  Ga meteen aan de slag met eenvoudige en bruikbare tips  om duurzaam af te slanken

  én om nadien op gewicht te blijven!

  50%
  Vraag het E-book hier aan

  Zoek je meer info ?

  We hebben meer dan 200 artikels in onze blog !