09 januari 2016 

Effect van Powerplate op aderverkalking

Aderverkalking is voor de meeste mensen een bekende term. Het is een proces wat plaatsvindt in de aderen van je lichaam die zich geleidelijk vernauwen in de loop van de tijd.

Tijdens dit proces wordt er heel langzaam een vernauwing op bepaalde plaatsen in de aderen opgebouwd. Deze vernauwing bestaat uit een vetachtige substantie die zich heel geleidelijk afzet tegen de binnenwand van de aderen.

Effect van Powerplate op aderverkalkingVan het hele proces merk je in eerste instantie vrij weinig van, maar op het moment dat de vernauwing dusdanige vormen aanneemt dat er een bloedpropje kan blijven hangen of dat het bloed niet voldoende kan passeren, krijg je wel problemen.

Al naar gelang de plaats in het lichaam waar de vernauwing zich voordoet, kunnen er verschillende symptomen ontstaan:

  • Bij vernauwing van hartkransslagaders: pijn op de borst (angina pectoris) of bij volledige afsluiting zelfs een hartinfarct.
  • Bij vernauwing van hersenslagaders: vergeetachtigheid, hoofdpijn, concentratiestoornissen, bij afsluiting een herseninfarct (‘beroerte’).
  • Bij vernauwing van de beenslagaders: koude voeten, pijn in het been die tijdens het bewegen ontstaat (het zogeheten ‘etalagebeen’).

Aderverkalking is niet iets wat je volledig kunt voorkomen, zeker niet in een wereld met veel slechte voedingsgewoontes. Het is een onderdeel van het ouder worden, waar we vroeg of laat allemaal mee geconfronteerd worden.

Wat wel belangrijk is, is het feit dat je het proces van aderverkalking kunt vertragen.

Volgende “standaard instructies” krijg je meestal van de behandelende arts.

  • Bewegen en gewichtsverlies is een belangrijke vereiste als je wil dat de aderverkalking zich niet verder gaat uitbreiden. Dus zowel als preventie, als tijdens een behandeling is sporten erg belangrijk.
  • Medicatie die stolling tegengaat is ook een oplossing, maar dit heeft natuurlijk wel gevolgen als je je bezeerd. Een open wond zal minder snel genezen.
  • Medicatie om té hoge cholesterol tegen te gaan is vaak de basis van een behandeling. Het gaat dan vooral om medicatie die de verhouding LDL en HDL-Cholesterol meer in balans probeert te trekken.
  • Hoge bloeddruk wordt bestreden met bijvoorbeeld bètablokkers om de aders een beetje te ontlasten.

Aangezien bewegen en gewichtsverlies dus belangrijk zijn bij de preventie en behandeling van aderverkalking en Power Plate® op beide aspecten zeer efficiënt is, is Power Plate® het effect gaan onderzoeken.

Effect van Powerplate op Aderverkalking – de studie:

Het doel van onderstaande studie was het onderzoeken van de acute effecten van één enkele Powerplate sessie op aderverkalking.

Aderverkalking vermindert acuut na whole-body vibration bij mensen.

Tien gezonde mannen namen deel aan dit onderzoek.

Na diverse vergelijkingen was de stroomsnelheid, gemeten met een Doppleronderzoek (een indicatie van aderverkalking) zowel 20 als 40 minuten na de Power Plate® training nog lager dan bij de aanvangsmeting, en was na 60 minuten weer op het oorspronkelijke niveau.

Er waren geen verschillen in de stroomsnelheid voor of na de controletest.

CONCLUSIE:

Deze resultaten tonen aan dat Power Plate® de aderverkalking acuut vermindert.

Bij herhaling van deze acute versoepeling van de bloedvaten zouden de uitgangswaarden verlaagd kunnen worden, waardoor het risico op cardiovasculaire incidenten verkleind zou worden.

Verder en grondig onderzoek is dus nodig en volgt, maar op dit moment kunnen we op basis van dit onderzoek en studies over de invloed op gewichtsverlies aannemen dat Power Plate® een meerwaarde is voor mensen die last hebben van aderverkalking.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?

Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Heeft u nog verdere vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !