15 februari 2023 
in Trainen

Cholesterol verlagen door te trainen: zo doe je dat

Cholesterol verlagen door te trainen: zo doe je dat

Cholesterol is een vetachtige stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Het wordt geproduceerd in de lever en komt ook voor in bepaalde voedingsmiddelen, zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Cholesterol is belangrijk voor de opbouw van cellen en hormonen in ons lichaam, maar te veel cholesterol in het bloed kan gevaarlijk zijn. Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot aderverkalking, wat op zijn beurt kan leiden tot hart- en vaatziekten zoals beroertes en hartaanvallen.

Gelukkig kan regelmatige lichaamsbeweging helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. In dit artikel lees je hoe je door te trainen je cholesterol kunt verlagen.

Cholesterol in België

In België lijdt ongeveer één op de drie volwassenen aan een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Bij mannen ligt dit percentage iets hoger dan bij vrouwen. Het is dus belangrijk om ons bewust te zijn van de risico's van een hoog cholesterolgehalte en te werken aan het verlagen ervan.

Cholesterol verlagen door te trainen

Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige lichaamsbeweging kan leiden tot een verlaging van het totale cholesterolgehalte in het bloed, met name het LDL-cholesterol, ook wel het "slechte" cholesterol genoemd. Dit effect wordt versterkt wanneer lichaamsbeweging wordt gecombineerd met een gezond dieet en gewichtsverlies.

Intensiteit van lichaamsbeweging

Hoewel zelfs matige lichaamsbeweging al kan bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte, kan meer intensieve lichaamsbeweging leiden tot nog betere resultaten. Studies hebben aangetoond dat intensieve training zoals hardlopen, zwemmen en fietsen het LDL-cholesterolgehalte meer kan verlagen dan matige lichaamsbeweging.

Duur van lichaamsbeweging

Naast de intensiteit van de lichaamsbeweging is ook de duur van de training belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat het doen van lichaamsbeweging gedurende 30 minuten per dag, vijf dagen per week, kan leiden tot verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed. Dit komt overeen met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de dagelijkse lichaamsbeweging.

Voedingsmiddelen die helpen bij het verlagen van cholesterol

Naast lichaamsbeweging zijn er ook voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals fruit, groenten, volkoren granen en peulvruchten, kan bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte.

Ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis, noten en zaden, kunnen bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte. Omega-3 vetzuren helpen bij het verlagen van het triglyceridengehalte en het verhogen van het HDL-cholesterolgehalte.

Ten slotte kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan plantensterolen of stanolen, zoals margarine met plantensterolen of stanolen, helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Plantensterolen en stanolen zijn stoffen die van nature voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen en die lijken op cholesterol. Ze helpen bij het blokkeren van de opname van cholesterol in de darmen, waardoor het cholesterolgehalte in het bloed daalt.

Het vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, zoals rood vlees en volle zuivelproducten, kan ook bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte.

Verlagen van cholesterol bij B-Well

Het verlagen van het cholesterolgehalte door lichaamsbeweging en gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Naast lichaamsbeweging en gezonde voeding kan ook het vermijden van roken en een gezond lichaamsgewicht bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte.

Bij B-Well begrijpen we hoe belangrijk het is om je cholesterolgehalte onder controle te houden. Onze ervaren trainers kunnen je met een trainingsprogramma helpen je cholesterolgehalte te verlagen en het verbeteren van je algehele gezondheid. Met onze expertise en jouw inzet ben je verzekerd van resultaat.

Neem gerust contact met ons op via telefoon (0479239263) of e-mail (info@bwell.be) om een afspraak te maken voor een gratis trainingssessie. Zo kun je zelf ervaren hoe wij je kunnen helpen.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !