09 januari 2016 

Afvallen met Powerplate

In de strijd tegen het overgewicht blijkt uit een onderzoek dat acceleratietraining meer visceraal vetweefsel helpt te verbranden dan bij traditionele training bij volwassenen met overgewicht, waardoor het essentieel is in afslankprogramma’s.

Uit het onderzoek van de Universiteit Antwerpen, waarvan de resultaten werden gepresenteerd op het 17e Europese Congres over obesitas in Amsterdam in mei 2009, is bewezen dat Power Plate® niet alleen kan helpen gewicht te verliezen, maar ook het gevaarlijke vetweefsel en visceraal vet dat rondom de vitale organen ligt, terugdringt.

Dit vet of abdominaal visceraal vet is vooral schadelijk wanneer het te groot is in hoeveelheid en verhoogt de kans op diabetes, vaatziekten en kanker enorm.

De studie over de verbetering van het verlies van visceraal vet, werd geleid door Dirk Vissers D, Fysiotherapeut en onderzoeker aan het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, de Universiteit van Antwerpen en Artesis.

Vissers deed voor zijn onderzoek beroep op 4 groepen volwassenen met overgewicht.

  • De eerste kreeg een streng dieet opgelegd.
  • Een tweede kreeg daarbovenop een klassiek fitnessprogramma.
  • De derde groep kreeg hetzelfde dieet maar de fitnesstraining werd vervangen door Power Plate®.
  • Een vierde groep diende als controlegroep en volgde geen voedingsplan en deden ook niet aan sport.

Na een eerste sessie van drie maanden werden de groepen nog eens drie maanden aan datzelfde regime onderworpen, maar de groep van de Power Plate® moest deze keer de oefeningen in beweging uitvoeren.

Na die eerste zes maanden werden de groepen nog eens zes maanden gevolgd, waarna hun resultaten werden vergeleken.

Wat bleek? De Power Plate® werkt echt!

De groep die het dieet volgde en met de trilplaat werkte, was goed afgevallen en had iets meer gewicht verloren dan alle andere groepen. Wat vooral opviel was dat de hoeveelheid visceraal vet – het vet tussen de ingewanden van de buik – opvallend meer was geslonken bij de trilplaatgroep dan bij de anderen.

Visceraal vet is erg ongezond en kan zorgen voor een vervetting van de lever en het hart, of voor een vetophoping de bloedvaten.

Na zes maanden werd geconstateerd dat de testpersonen op de Power Plate® het beste scoorden: ze hadden meer gewicht verloren en ze slaagden erin om dat gewichtsverlies gedurende een jaar vast te houden.

Het meest opmerkelijke feit van deze studie was dat via CT-scans te zien was dat de hoeveelheid vet tussen de ingewanden en de buik opvallend meer was geslonken bij de Power Platers dan bij de andere groepen.

Dit was duidelijk te merken aan hun verminderde buikomtrek en net dit is van groot belang omdat buikvet de gezondheid van lever, hart en bloedvaten nadelig beïnvloedt.

Een artikel over deze studie kan u hier vinden.

Hieronder een overzicht van enkele andere studies over Power Plate® en het effect op gewichtsverlies.

Het effect van Whole Body Vibration training op de lange termijn op visceraal vetweefsel.

Obesity facts. Online published April 7, 2010

Het doel van dit onderzoek was vast te stellen welk effect Whole Body Vibration, gecombineerd met een beperking van de calorie-inname, heeft op het gewicht, de lichaamssamenstelling en de metabolische risicofactoren bij volwassenen met (morbide) overgewicht.

Conclusie:

Het combineren van aërobische oefeningen of Whole Body Vibration training met een beperkte calorie-inname kan helpen om een gewichtsverlies van 5-10% te bereiken dat lang behouden blijft.

De resultaten laten zien dat Whole Body Vibration training mogelijk meer visceraal vetweefsel helpt te verbranden dan aërobische oefeningen bij volwassenen met overgewicht, waardoor het een belangrijke toevoeging kan zijn voor afslankprogramma’s.

Whole Body Vibration vergroot de effecten van krachttraining op de lichaamssamenstelling van postmenopauzale vrouwen.

Maturitas. Vol. 63, pp: 79-83, 2009

Veranderingen in de lichaamssamenstelling die samenhangen met de leeftijd zijn uitgebreid gedocumenteerd, waarbij over het algemeen een afname in lean body mass en een herverdeling van het vetweefsel wordt vastgesteld.

Krachttraining op zichzelf blijkt positieve effecten te hebben op deze lichaamssamenstelling, maar deze voordelen zouden kunnen worden vergroot door de toevoeging van een stimulans met behulp van vibratie.

Het doel van deze studie was vast te stellen welk effect 8 maanden krachttraining met en zonder Whole Body Vibration zou hebben op de lichaamssamenstelling van postmenopauzale vrouwen die een zittend leven leiden.

In de groep die zowel krachttraining als vibratie onderging nam het totale percentage lichaamsvet af, terwijl bij de controlegroep het totale percentage lichaamsvet juist significant toenam.

Conclusie:

Bij oudere vrouwen leidt krachttraining zowel met als zonder whole body vibratie tot positieve veranderingen in lichaamssamenstelling omdat de hoeveelheid vetvrij weefsel toeneemt.

De combinatie van krachttraining en whole body vibratie bleek efficiënt om ook het totale percentage vetweefsel af te laten nemen.

Het effect van Whole-Body Vibration oefeningen op korte termijn op de respiratoire gasuitwisseling bij vrouwen met (morbide) overgewicht.

The Physician and Sportsmedicine. Vol. 37(3), pp: 88-94, 2010

Het doel van dit onderzoek was om het effect van Whole Body Vibration te analyseren op de inname van zuurstof en kooldioxideproductie bij vrouwen met (morbide) overgewicht.

Er werden metingen verricht bij 20 volwassen vrouwen met overgewicht.

Zuurstof- en kooldioxideventilatie en hartslag werden gemeten met behulp van een draagbaar toestel voor gasanalyse.

De vrouwen voerden oefeningen uit op een vibratieplaat met een frequentie van 35 Hz op de “high” stand.

Er werden twee dynamische oefeningen en één statische oefening uitgevoerd gedurende drie minuten, met en zonder vibratie, met tien minuten rust tussen de oefeningen.

De gemiddelden van de derde minuut tijdens de oefeningen werden vergeleken.

De zuurstof- en kooldioxideventilatie was consequent en significant hoger tijdens de oefeningen met vibratie in vergelijking met de oefeningen zonder vibratie.

Conclusie:

Het toevoegen van Whole Body Vibration bij zowel statische als dynamische oefeningen lijkt de zuurstofopname in vrouwen met (morbide) overgewicht significant te verhogen.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?

Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!

Heeft u nog verdere vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.

Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikels lezen?

Klik op de knop hieronder om u in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief.

U ontvangt dan regelmatig onze laatste artikels in uw mailbox.

Meer info over trainen en afslanken ?

We hebben meer dan 150 artikels in onze blog !

Blijf je graag op de hoogte met onze nieuwsbrief ?

Wij houden ook niet van SPAM en sturen slechts 1x per maand !